Followers

Monday, 4 July 2011

~ sup cili ~

leya | 11:35 |
mula2 aku nk mntak maap kt fmily, parent especially....heeee (mcmla dorg nk bce blog aku nih..)
sebab ape tu? smlm merupakan ari masak aku sedunia..menu nye ialah "sup ayam istimewa masakan ank bongsu dalam keluarga di hari ahad"...ha amacam menu kali nie? menarik bukan?

bab siang mnyiang or ptong mmotong ayam ni aku angkt tgn surrender...bkn ape ayam ni degil skit..kalo aku ptong beliau ptutnye pisau yg kene hentak kt ayam tu tp aku ngn ayam2 skali aku angkat brsama2 pisau dan mnghentak skali sama2...bru fair dan mndapatkan ptongan yg smpurna lagi tepat ke sasaran..jika ia berlaku maka akan trdengarlah leteran mak aku sprti biasa " pasal ape yg ko angkt ayam tu ha??? angkt pisau sudahla..tula time mak ptong ayam ni dlu ko xnk tgk skang kn dh mcm org ptong kayu je nengok ko"...

ok lupekan psal tu...aku nk cte psal tjuk entry tu iaitu 'sup cili'...alkisahnye kami mmg ske nk ltk cili padi kalo buat sup ayam nie..bru rse pdas2 skit tp xdela pedas nau smpai nk kuar asap dr tlinga tu...juz ckup2 rse a.k.a juz nice omputeh kte..

sup yg dh siap tu mmg tip top rsenye marbeles..(mnta maaf puji diri sndiri..ahaks!) tp by the time nk mkn time lunch tu perghh kemain manis pedas yg amat..! at 1st kami curious n wondering gk mne 1 msakan yg berapi ni..either sup ayam special akukah atau smbal tumis ikan bilis akak akukah? so ktrang keep blaming each other ckp msakan spe yg berapi2 nie...but kputusannye trletak di tgn mam besau (mak den)..mak aku ckp sup ayam special aku yg podes thp kingkong...so aku pelik npe pedas sgt plak? slalu aku ltk cmtu gk time sup ayam sblom2 ni...pastu barula akak aku g sorg gtau yg cili padi yg tu agk pedas skit dri biasa...aku pn mlenting " pasal ape yg ko xbgtau besok je..!" haih potong slera btol..rse dh sodap tp podeh mngalahkan ape tah...

utk ktrang xpela kot muda2 ni kn hehe tp parent aku tu la kesian dorg nk hirup sup yg maha lazat lagi mnyelerakan tu tp lps hirup skali dorg akan trbatuk2 kepedasan smpai trsedak2 mereka...aduhh brsalah rse di hati kecilku ini...xde byk mne pn cili aku ltk juz dlm 5,6 ketul je..sikit je kn? tp tula mcm yg akak aku ckp tu cili tu jenis yg pedas pnye...aduh xpsl2 slera jdi kureng psl cili tersebut...ayah aku pn bsing ckp " ni sup ayam ke sup cili?"


Go to fullsize image

p/s ~ xpayahla meletak cili padi didalam masakan sup anda..hahaha



No comments: