Followers

Wednesday, 30 November 2011

Anak Datuk rupenya...

leya | 14:37 |

Hari tu tgk NONA kt tv3 ari ahad tu ada segmen lelaki dan artisnya Johan Asaari aka BOTAK...lepas dah abeskan cite pasal life die, die perkenalkan kt mak die, Datin bla bla bla....uwaaaa anak Datuk rupanya mamat ni ekkk...barula ku tau selama ni...nampak dia sangat low profile kan mcm stok budak2 hingusan dari kampung jek oppsss...hehe..memang datang dari family yg low profile la kot tengok mak die pun biasa2 je mcm mak2 kite gak...tapi okla kn low profile cmtu baru sejuk hati tengok...

Barula faham sebab apenya si Johan ni menjadi rebutan 2orang wanita jelita lagi gedik iaitu Fasha Sandha dan Izreen Azminda...yg Izreen tu okla lagi sebab dorang pun same2 baru + same2 berlakon dalam Juvana kan...tapi yg si Fasha tu ape hal plak kan..memangla sama2 berlakon Cinta Elyssa tu tpi nak menggedik sangat dgn Johan tu..mula2 memang pelik tengok kemesraan dorang berdua mcm pasangan kekasih kan...tapi ni firasat Leya je la mungkin Fasha memilih atau lebih tepat lagi menggedik ngn Johan ni sebab die anak Datuk..Wallahualam la kn...mane tak nye gosip cinta pompuan tu nak dengan yg golongan ada2 je mana ada dgn org kebanyakan kan? dgn Jejai la pastu ada Datuk muda tu pastu dgn Qabil yg main kuda tu...


Mula2 ada gak terfikir pasal apa yg dua2 pompuan tu berebutkan Johan yg nampak innocent + nampak suci je muka die tu kan..mungkin la antara sebabnya pasal dia anak Datuk kan...hehe..Wallahualam ^^

Thursday, 24 November 2011

Tak pasal pasal....

leya | 12:43 |
Kisahnya hari sabtu yg lepas Leya pegi ke majlis kawen kawan skolah dlu kt dewan..so haruslah kt luar dewan kiri kanan jalan penuh sesak dgn kenderaan yg parking kan...kiranya 1 lane je la kenderaan yg boleh lalu, maka perlulah ada kesedaran civik + amalan bertolak ansur sesama pemandu dikala menempuh keadaan yg sukar mcm tu..

Nak dijadikan cite mase nak balik dari majlis bertembungla dgn kereta dari arah bertentangan..kiri kanan ada kereta, depan ada kereta, belakang pn ada kereta gk tggu turn nak jalan...means Leya dah stuck kt tengah2 kawasan sesak tu..kereta depan Leya dah berjaya menyelit kt tepi sebab ada space memang ngam untuk die...so nak tak nak Leya bagi lampu tinggi kt kereta bertentangan tu dan suruh die reverse sebab belakang die tak ada kereta dan ada space utk menyelit...tak nampak plak hamba Allah kt dalam kereta tu sebab cermin tinted...lepas dia reverse skit kereta depan Leya tadi pun bole kluar dan selamat dia mnempuh keadaan sesak tu...then Leya punya turn lak masuk kt space kereta depan tadi tu kan sebab nak bagi kereta bertentangan tu lalu...dengan tidak semena-mena nya kerete tu lepas lalu sebelah Leya die menjerit sekuat hati 'BODOHHHH...!!!' kt Leya..! what the....???!!! Ya Allah agak sentap kejap la kt situ sebab tak memasal LELAKI tu boleh menjerit cm orang gila kat PEREMPUAN?? tertekan sangat ke sebab perempuan bagi lampu tinggi n suruh die mengundur?? heloo aku bukan suruh ko reverse sesuka hati untuk kepentingan aku sorang je ok! kiri kanan aku kereta, blakang aku kereta gak ko cuba bgtau aku camane cara nya aku nk bergerak?? memang tak pakai otak btol mamat tuh! tak GENTLEMAN langsung ok jerit2 kt perempuan mcm orang gila?!


Nasib baik Leya tak pandang langsung muka mamat bedebah tu sebab tgh sebok meng'adjust' kereta nak bagi laluan kt dia (lagipun mmg dah dapat agak dah dari cara dia reverse tu die tengah dlm keadaan tak puas hati sebab tu tak nak pandang dia)...mak Leya kt sebelah la cite, muka mamat tu byk jerawat tak hensem n muka memang tengah menahan marah! memang Leya xpaham btol la ngan die dan sebab musabab yg dia nak naik angin sampai mcm tu skali...kalo ye pun tak puas hati, buat muka je la atau kasi hon skali...xperlu la ko nak menghambur perkataan yg bukan2 mcm tu, menjerit tak tentu pasal kt perempuan plak tu...kalo nak ikutkan kesentapan hati ni, memang sampai hari ni still terasa lagi ni..mana tak nya agak kuat la die jerit 'BODOH' tu...for sure orang sekeliling boleh dengar dengan jelas...hari tu memang 1hari mnyumpah kt dia biar dia dapat balasan dari Allah sebab menghambur kata hinaan kt kaum hawa yg lemah ni..Allah maha adil...^^

Friday, 18 November 2011

Tambah PAHALA ke tambah DOSA..?

leya | 12:15 |
Macam ni punya orang pun ade ke? Seorang lelaki mendakwa memakai 'Susuk Kuat Sembahyang' di tubuh badannya dengan niat untuk mendalami ilmu agama dan beribadat. Katenya setiap kali dengar bunyi Azan, tubuhnya akan merasa panas dan akan ada satu suara berbisik ke telinganya menyuruhnya sembahyang. Dia pakai susuk ni dari kenalannya yg memperkenalkan dia kt sorang ustaz dri Kelantan. haii laki pun ada intention nak pakai susuk ke? whatever susuk it is, dah name susuk surely + confirmly HARAM dalam agama islam kan...nak beribadat dan mendalami ilmu agama tu dah bagus dah tapi why must used all this kind of @#$%^ terms ni? Tak sangka masih ada yg berfikiran jahil dan kolot macam tu sampai sanggup mengetepikan hukum Allah dan memesongkan akidah.

KESAL...Zaki kesal dengan perbuatannya.
suspek


Dengar azan je badan dah menggelupur panas? Hint ape sampai mcm tu? Patutnya dengar azan hati rasa senang + tenteram. Dan dengan hati dan jiwa yg ikhlas kita menunaikan solat, tak payah sampai nak kena ada suara aneh berbisik kt telinga suruh solat ke (suara mak bebel suruh solat tu tak pe..heee). Dah nama pun susuk kan so mesti ada pantang larang nya.. di awal 3bulan pemakaian benda alah ni dia tak boleh pegi ke tanah perkuburan, kalau tak dia akan mendapat penyakit misteri yg sukar utk diubati (tak ada masalah cari masalah la pulak..)..Lelaki ni pun dah kesal dan mnyesal dengan apa yg dia dah buat tu..bagusla gitu kan sebelum terjadi apa2 yg tak diingini, tak cukup dgn tu dapat dosa free2 je...bila2 mase je Allah boleh balas so janganla ada intention sikit pun nak buat benda2 yg memang surely ditegah dan dilarang dalam agama islam ye..(dah mcm ustazah la pulok...ha sesuaila hari jumaat kan heee)..okla tu saje..more details pegila selak paper Harian Metro tu ok..front page kot...Selamat Hari Jumaat dan Selamat Beramal...salam

Wednesday, 16 November 2011

Renew lesen ikut tarikh lahir

leya | 13:51 |

Ok kawan-kawan mulai isnin ni segala lesen memandu kamu orang yg ada boleh la ditukarkan tarikh renew nya kepada tarikh kamu orang dilahirkan pendek cite befday kamu orang le...mana yg baru renew kan lesen tu selagi dlm tempoh 12-18bulan dari tarikh lahir ke tarikh perlaksanaan atau sebaliknya,kerajaan akan support yurannya maknanya FREE le...so takde la lagi istilah lupe nak g barukan lesen tu..tapi mungkin ada gak la yg sesaje tak nak barukan lesen dorang sebab malas, lupa dan ada gak yg berfikiran 'alaaa xjadi pape pun kalo tak renew lesen ni..'. tapi malang kadang2 tak berbau..hari ni ko cakap esok gak polis saman korang bukan kire waktu dan tempat pun...(ape aku merepek ni..?)

Image Detail
sape pnye lesen tah memandai curi ambik...

Emm agak2 lepas kerajaan dah suruh tukar tarikh barukan lesen ni ade lagi tak yg masih terlupa atau buat2 lupa tarikh nak barukan lesen sendiri tu? Manela tau kot gembira sangat nak sambut befday punya pasal sampai terlupa kt lesen sndiri tersadai kt dalam wallet tu kan...? Hahaha masing2 punya hal la..tepuk dada tanya selera....ok chow dadaaaaa ^^


Monday, 14 November 2011

kite plak yg terkena..

leya | 13:33 |
Sepasang kekasih di kedai makan.

GF : u tau x rokok ni blh wat u cpt mati?
BF : mane ade. Jodoh ajal maut semua kat Tuhan yang tentukan...
GF : hmmmm...berapa banyak u habiskan duit untuk rokok?
BF : satu kotak Dunhill RM10. Perghh! Feeling...

GF : satu hari satu kotak. seminggu RM70. Sebulan RM2,100. Setahun RM25,200...ayg mule isap rokok bile???
BF : pandai math u ni...dri tingkatan 2. kenape?
GF : skrg ayg punye umo 24. 24-14=10.. and then RM25,200 darab dengan 10 dapat RM252,000! Banyakkan yang u dah bazirkan dlm tempoh 10 tahun.
BF : so? I ade mintak duit kat u ke nak beli rokok? Tak adakan?!
GF : memanglah takde tapi kalau u tak merokok and u simpan skrg u dah boleh beli Skyline ke... Evo ke... semua boleh!
BF : u isap rokok x yang?
GF : Tak yang...kenape tanye mcm 2?
BF : kalau u x isap rokok mcm i...mane Skyline u n mane evo u ?
GF :
!@#$%^&*
 
Image Detail
 
p/s~ kite nasihat kite lak yg terkena ek..hehehe..mcm2 hal ^^
 

Friday, 11 November 2011

Giveaway-koleksi-resepi-nannie

leya | 17:28 |

Di petang jumaat berbahagia ni time tengah bosan xde keje, melawat blog Kak Nannie kt SINI. Kebetulan ada GA plak so apa lagi sesaje try nak join skali nampak cm menarik...selalu gak singah menyinggah blog Kak Nannie ni sebab ada banyak sangat resipi yg sedap + best2...pernah jgak try 2,3,4 resipi beliau antaranya Cupcake chocolate,Muffin,Apam blueberry n Macaroni cheese...baru je lepas buat entry pasal apam blueberry tu tapi ditambah dengan polka kasi meriah skit...
Ni plak cupcake coklat yg Leya try buat aritu...


Memang sedap hingga menjilat jari..thank to Resipi Kak Nannie untuk resipi2 hidangan yg enak2 belaka..lepas ni nak try kek or hidangan2 yg berat2 plak...okla tu aje dadaaaaa ^^


Thursday, 10 November 2011

Aku, Apam dan dot dot dot....

leya | 14:25 |
Tajuk filem terbaru ke atau drama bersiri terbaru ke? oh tidak, hanya tajuk entry dalam blog ni saja..
Malam tadila dengan berbekalkan kudrat yg ada bersama kerajinan dan kesungguhan maka terbuatlah sebuah kuih yg menjadi kegilaan manusia abad ini untuk membuat dan mendapatkannya...mempersembahkan apam polka dotttttt.....!!! kecoh btol ek? adunan apam ni memang sgt la senang cuma campurkan semua dan putar sampai sebati...yg susahnya time nak letak kt cuppies yg kecik tu dan men'dot dot' kan ia...huhh memang menguji kesabaran btol...almaklumla bkn profesional, pakai je la alatan ape yg ada kt dapur tu janji berasap...ada 4 step diperlukan untuk menyiapkan apam ni pertama; letak adunan 3/4 penuh, kedua; letakkan filling bluberry, ketiga; tutupkan atau penuhkan cuppies tdi dgn adunan, keempat; polka dot kan adunan tadi...sakit jgakla pinggang ku ini...mcm org gila jgakla berulang alik ke tmpat kukus tu sebab tak dapat nak siapkan banyak2 so mana yg dah siap dikukuskan dulu...dalam 10-15minit benda alah ni dah masak dah dan boleh disumbat ke mulut...nyam nyam nyam boleh thn la rase cam apam...dulu penah buat sekali time raya tapi dot dia tu salah bajet skit ala2 pemalas rupanya..nk tgk entrynya klik SINI..so xnak cite panjang inilah hasilnya...taraaaaaaa


dot dot pink bersama ijau menjadi pinkjau...


p/s ~ sronok buat benda2 alah ni hehe..aritu buat cupcake,pastu apam polka dot, next time nk try buat kek pula ye..nantikan....daaaaa ^^

Wednesday, 9 November 2011

Soffiya....

leya | 16:53 |

Drama bersiri Soffiya ni abes dah pun semalam..sape yg mengikuti cite nie? apa pendapatan korang, ok tak ending die? Kabir Bhatia ni slalu buat ending yg kadang2 diluar jangkaan penonton termasuk Leya...cite ni at 1st ramai gk penonton yg kecam sebab di awal cerita berlaku konflik kekeluargaan dimana ayah merogol anak kandungnya sendiri dan isterinya juga diseksa, lepas tu si anak bertindak ganas dengan membunuh ayahnya...dan bermulalah kehidupan baru si Soffiya ni seorang diri sebatang kara...ingatkan ending dia Soffiya akan kembali bercinta dengan Illyas lps Kamal ceraikan dia, tapi sebaliknya Soffiya teruskan membina keluarga bahagia bersama Kamal dan anak yg bakal dilahirkan..okla jgak not bad sebab kesian gk dengan Kamal yg tnggal sorang2 lepas anak dia Fiona kene bunuh kan..dahla kaki dia dah kene potong..yg best part nya bila anak Fiona tu sebenarnya memang btol anak kandung Illyas so agak sedih dan terkilan gak la kt situ sebab dapat tahu pun lepas Fiona dan meninggal..kalau tak maybe dorang bole hidup bahagia sebab Fiona pun dah menyesal n bertaubat kan...agak sadis gak la cara Fiona meninggal kan sebab terbunuh dengan tak sengaja dahla tengah mengandung...hehe apa2 je la nama pun berlakon kan...so ptg ni nanti ada citer baru plak, ramai gk pelakon2 nya..yg penting ada abg sayangku Ady Putra...yeayyy
okla tu je..have a blast wednesday daaaaa...^^


Tuesday, 8 November 2011

~ Kisah Burung....

leya | 13:49 |

Haaahhhh malas btol kan nak keje arini yerla dah cuti direct 3hari kan...keje je la demi sesenduk nasik kan...
semalam la mak Leya gi kluar ke tempat menjual barangan hiasan rumah dan membeli sebuah sarang burung buatan sendiri..gantung kan dia kt lampu car porch kt luar tu (yerla tak kan nk gantung kt toilet lak ek)..burung tu akan bertindak balas dengan sesuatu bunyi di sekelilingnya lalu mengeluarkan bunyi sendiri (bunyi burung berkicau la tak kan bunyi rimau lak kan)...tepuk je tangan mesti dia berkicau punyela..
kebetulan Leya tgh batuk2 skrang ni so asal batuk je trus dia berbunyi..yg peliknya time bunyi enjin kete tak de la plak die berbunyi..musykil kejap..

Image Detail
sekadar gambar hiasan


nak dijadikan citer malam tadi kan tengah bersantai2 menonton tv di ruang tamu tetibe je si burung kt luar tu berbunyi pdahal xde pun bunyi2 sebelumnya atau disebaliknya yg membolehkan dia bertindak balas...jeng jeng jeng..seram tak seram?? ade la dalam 2x gak la dia berkicau kicauan tanpa sebab...naik hairan + seram dibuatknya...nak kate ayah balik xde plak, nak kate ade jiran2 kluar msuk ke sidai kain ke pun xde jugak...hai burung kau main2 ye...Leya yg memang penakut ni mula la terbayang yg bukan2...muka dah cuak...makanya untuk mengelakkan sebarang bunyi bunyian yg diluar jangkaan, kakak Leya dah off kan battery yg ada kt sangkar burung tu so dia dah tak akan berbunyi lagi lepas nie...time burung tu berbunyi waktu siang memang happening la skit kan nampak cm suasana desa gitu tapi time berbunyi malam2 tu agak seram skit la kan bukan skit dah boleh naik jugakla bulu roma ni..nak2 kalo bunyi tanpa sebab kan...ishh burung burung...


Friday, 4 November 2011

Lobang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku...

leya | 11:07 |
Image Detail


Pasal apa yg tajuk panjang sangat plak tu? selak2 berita di paper Metro hari ini Leya terbaca kisah sorang laki ni yg jumpa seorang bayi kt depan pasaraya tapi sebenarnya diala bapa kepada bayi berkenaan...hmmm cmane plak tu? to cut it short, maybe laki tu kononnya xde kene mngene dengan bayi tu tapi mungkin ada rasa belas kasihan dia membuat laporan akan kejumpaan bayi berkenaan (firasat Leya je..)..tapi akhirnya terkantoi jgak sebab polis pun dalam masa yg sama tengah siasat pasal bayi tu dan mendapati laki tu lah bapa kandung bayi tersebut...antara faktornya ialah melalui hidung..hehe lobang hidung dorang sama agknya..dah name pun anak beranak kan..paling mnguatkan lagi ujian DNA la...memang sah laki tu bapa kandung bayi tu dan dilahirkan oleh teman wanita beliau, seorang pekerja kedai makan. Polis pun dah tahan kedua2 orang malaun tu..mungkin dorang dah plan dari awal untuk membuang bayi tu dan membuat laporan polis tapi idea tu tak berapa nak bijakla mcm pepatah 'sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga'...

* Bukanla nak ckp apa tapi most of them yg terlibat kes buang bayi ni dari golongan yg kurang ilmu dari semua sudut aka tak belajar tinggi sampaikan tak tahu menilai perkara haram dan halal serta kesannya di mase akan dtg...keje pun mostly kt kedai makan dan pasaraya...dorang dgn dunia dorang je..24jam berkepit dengan laki dorang (dah kawen tapi blom nikah)..sebab tu mana ada mase nak tgk tv, nk dgr radio, atau baca paper pasal kes2 serupa dorang buat tu..tu yg makin berleluasa je kes mcm ni..kesian ngn bayi tu, dorang pun tak minta nak dilahirkan oleh mak ayah yg berperangai mcm sampah..dorang pun tak nak dilabel sebagai anak diluar nikah...siapa yg nak dipersalahkan dalam hal semacam ni? mak ayah? keadaan sekeliling? lu pikirlah sendiri tepuk dada tanya selera..Wallahualam...^^

Wednesday, 2 November 2011

~ Birthday Batch ~

leya | 17:01 |
Last monday was a very memorable moment in my life..cewahh skeping london tgh2 ujan sejuk cmnie...
Mesti pelik pasal apa hari Isnin? bukan sabtu mahupun ahad..sebab weeknd aritu aku ade aktiviti lain bersama family,kisahnya akan menyusul die entry akan datang ok? maka hari isnin aritu hari cuti kami sekeluarga...dengan itu dipilih juga ari cuti tersebut utk bersama2 insan terchenta..digagahkan jua badan ini walaupun sedikit keletihan dgn aktiviti di ujung mnggu sebelumnya demi insan yg tersayang ehem2...
ok ape hari isnin xde orang sesak sgt sbb suma bekerja kan...as u all knows last week adalah befday ku jadi makanya ingin celebrate..tp bukanla dgn party bgai or kek ke belon bgai..just spending a day with someone special in my life...isnt that sweet? hehehe...kami menonton wayang, berjalan2, bersiar2, makan dan minum...


~ befday girl aka princess...lalala

kesayangan....peace

~kami lunch di Wendys...~

then tea break at old town...

name pun celebrate befday kan maka inilah habuannya...mempersembahkan...!


big pink teddy bear! muahhh muahhh kt dia! akak shuke nok!

thousand million thanks to my beloved for the present and also for the whole moment that day...really appreciate it and hope to have that moment again again and again...hihihi (gedik ek? sory le..hoho)

emmm tu je la ok bai...^^