Followers

Friday, 29 April 2011

~ Nikah? ~

leya | 14:08 |
 Renungkan...


Pernikahan akan menyingkap tabir rahsia bahawa isteri yang kau nikahi tidak seindah yang diimpikan.


Isterimu bukanlah..semulia Khatijah, setaqwa Aisyah, setabah Fatimah, secantik Zulaikha. Justeru isterimu adalah isteri akhir zaman, yang InsyaAllah akan melahirkan anak soleh dari rahimnya.


Pernikahan mengajarkan kita berkewajipan yang sama;


Isteri menjadi tanah, dan Suami menjadi penaungnya.

Suami menjadi sebuah pondok, dan Isteri menjadi penghuninya.


Saat Isteri menjadi madu, kamu teguk kesegarannya.


Di kala Suami menjadi raja, kau nikmati anggur singgahsananya.


Ketika Isteri menjadi racun, Suami menjadi penawar bisanya.


Pabila Suami menjadi bisa, Isteri bisa jadi penawarnya.


Pernikahan akan menginsafkan kita akan perlunya Iman dan Taqwa kerana memiliki suami tidak se-arif Abu Bakar, seberani Umar Bin Khattab, se-kaya Ustman Bin Affan dan segagah Ali Bin Ab Tholib.


Suami mu adalah..suami akhir zaman yang InsyaAllah, Membimbingmu menempuh jalan yang diredhai Allah.


Namun senantiasalah berikhtiar semoga menjadi suami/isteri yang soleh dan solehah, agar keluargamu akan menjadi keluarga Sakinah, Mawadah, Warrohmah.



Nota ringkas: Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana takkan terpaut pada wanita hanya kepada kecantikan, lirikan senyuman, pada bicara manja dan menggoda atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya. Telah tercatat seungkap nama lelaki di Luh Mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Jika kau tetap di atas jalan yang di redhai-Nya, InsyaAllah si dia turut di jalan yang sama.

~WANITA~

leya | 13:52 |
Wanita ... Dirimu Begitu Berharga.

 
Wanita.....

Dahulu dirimu tiada nilainya,
Kau ditanam jika rupamu tidak rupawan,
Kau dibesarkan jika memiliki raut wajah kecantikan
Sebagai pemuas nafsu dan barang dagangan
ketika kau dewasa kelak.....

Wanita.....
Diangkat martabatmu ke tahap tertinggi
Selepas Islam tersebar
Dipertahankan hakmu dan Islam membelamu
Dari terus dirosakkan oleh lelaki yang bertuhankan nafsu

Wanita.....
Sebaik-baik wanita adalah wanita solehah
Kau dijamin memasuki syurga terlebih dahulu sebelum suamimu,
Telah dijanjikan nikmat-nikmat yang baik untukmu
Kerana kau menjaga kesucian dan harga dirimu
Dan juga cintamu pada Tuhan-Mu

Wanita.....
Kau memiliki kelembutan
kelembutanmu mampu menggoncang dunia
Kelembutanmu mampu mencairkan dan mendamaikan para lelaki
Seperti mana damainya Firaun tatkala ditenangkan oleh Asiah
Ketika Musa ingin dibunuh olehnya(Firaun)

Wanita.....
Kau tahu dirimu begitu berharga
Kau tahu dirimu begitu bernilai
Kau juga tahu kesucianmu begitu berharga

TETAPI.....
Mengapa kau berikan mahkotamu bukan pada suamimu
Mengapa kau rela menggadaikan maruahmu kerana wang ringgit?

Adakah kau lupa?
Wanita adalah yang terbanyak sekali menghuni Neraka Allah!

Adakah kau lupa?
Janji ALLAH itu pasti ...

Wanita.....
Mengapa kau berasa takut dan malu
Selepas nafsumu dipenuhi
Mengapa baru terbit sifat malumu
Ketika kau mendapati dirimu telah hamil
Hasil perbuatan kejimu
dan kemudiannya kau mengambil jalan pintas
Menggugurkan kandunganmu,
membunuh anakmu,
membuang bayi kecilmu yang tidak mengerti apa-apa

walaupun zahirnya anak itu adalah hasil di luar pernikahan

namun
...

Ingatlah

Setiap anak yang lahir di dunia ini fitrahnya adalah suci,
Ibarat kain putih yang bersih,
Ibu bapalah yang akan mencorak anak itu

Tetapi....
Hakikatnya,

Kau membuang zuriatmu,
Zuriatmu yang akan mendoakan kesejahteraanmu
ketika kau hidup, dan ketika kau sudah tiada,

Kau membuang zuriatmu di tempat-tempat yang merbahaya,
Menjadi santapan kepada haiwan-haiwan liar
yang sentiasa berkeliaran di mana-mana,


Wanita.....
Sedarlah.....
Sedarlah dari mimpi-mimpi yang tidak pasti,

Jangan kau biarkan dirimu disentuh oleh kumbang-kumbang larangan
Yang hanya ingin menghirup madumu,
Dan meninggalkanmu selepas ia merasa puas

Wanita....
Ingatlah dirimu begitu berharga
Biarlah kau dikatakan sombong
Asalkan kau tahu mana baik dan buruknya
Demi menjaga maruah dirimu
Jangan sekali kau serahkan jiwa dan ragamu
kepada kekasihmu....
kerana belum tentu ia akan menjadi suamimu....

Wanita....
Ingatlah sang lelaki amat bijak bermain kata-kataMereka amat bijak dalam tipu daya
Mereka akan berusaha mencapai apa yang mereka hajati
Sehingga mereka jemu dengan apa yang telah mereka rasai

Wanita.....
Tidakkah kau sedar semua ini
Mengapa kau masih bergembira dengan kekasihmu
Tidakkah kau sedar,
Dirimu sentiasa dalam pengawasan Tuhan-Mu?

Wanita.....
Sedarlah

Jangan kau mengikut jejak Jahiliyah
Hargailah dirimu yang tinggi d sisi islam
Hargailah mahkotamu yang sangat berharga
Insaflah dengan perbuatan silammu
masih belum terlambat untuk segalanya
Kerana TuhanMu itu Maha Pengampun, Lagi Maha Mengasihani'

Wanita....
Labuhkanlah cintamu kepada Tuhan-Mu
kerna Tuhan-Mu akan lebih mencintaimu
dan Dia akan memberi kepadamu cinta yang sebenar.....


Wanita....

Hiasilah dirimu dan Jagalah peribadimu
Semoga dirimu berjaya menjadi wanita yang solehah
dan disayangi oleh Tuhan-Mu

mari memancing...

leya | 11:45 |
aktiviti 'sronok & bahagia' nie sering dikaitkan ngn laki kn...ntah ape yg bestnye pn xtau le..
nmpak mmbosankan thp gaban je ade le...xde life btol dok mnggu ikn2 mkn umpan tu...yg 1 hal plak lpas dh dpt tgkp sekor dua dgn jayanye dorg p lepaskan blk ikan tu! kejadahnye??

tp aktiviti memancing aku ni lgi best..dok dlm smpan lgi...mari usha..









 haaa..mnarik kn? ade pelbagai jenis ikan...siap kaler2 lgi.. brgaya x si pemancing tu? yg wave putih tu halangan die  (ombak la knon), so kne hati2..lpas dh tngkap ikan kne jauhkan dr ombak tu kalo x ikan yg ditngkap otomatik trlepas bgitu saje..die ade kasitau jnis ikan yg kte kne tngkap,dan kalo degil gk nk tgkp ikn lain maka jumlah ikn yg perlu ditngkap mnjdi byk..(adoi xphm?)  pegi la kau usha sndri kt yahoo game nun..apedaa..











ko ade? mari continue....lalalala











 erkk....


hahaha..ni la aktiviti di waktu senggang a.k.a xde keje...(ade kje pn aku main gk)..

p/s- happy fishing

Wednesday, 27 April 2011

~ lalalala ~

leya | 17:46 |
ape aku nk letak kt blog aku yg goblog nih? haih!

Friday, 22 April 2011

~ ada apa dgn najwalatif ~

leya | 12:59 |
~~ hyeppp
Najwalatif? this name may sound strange to others. She is another talented teenage gurl that singing and playing a guitar...die dh posting record lagu2 yg die nynyi smbil main gitar kt youtube nun...quit impressive jgak la..ala2 yuna la gitu..actually die bru 16thn tp nmpak dh matured..
mcm dh jdi trend skang plak kn nyanyi then post kt youtube so that people will see her talent..pasni mne tau kot2 ajai ke kru ke nk amik jdi recording artist dorg ke kn...glamer ko dik..
tp ape pn abeskanla dlu skolah tu...byk g mase..lpas abes skolah nnti ske ati ko la nk bt ape pn kn...

anyway keep it up and gud luck for her..

p/s: jom lyn jp 'grenade' dri Najwalatif....enjoy!


Thursday, 21 April 2011

~ freaky friday ~

leya | 23:25 |
friday comes again....

sume msti ske gler ngn ari jumaat ni kn...yerla bgi yg bkerja jmmat ni ari last utk dorg stress psl keje dorg then bgi yg student plak ari last utk dorg attend class n time to back home! pndek cite mmg sonok ar ari jumaat ni kn...

mcm sy pn trmsuk skali la dgn u olls yg ske ari jumaat nie...cumaaaa

kt opis sy yg sronok ni ade plak dh meeting..pastu plak bknnye pgi tp petang ok! PETANG!!...nk tau kul bpe? kul 5pm ye and da best part is kdg2 kul 6pm! WTF..!!
mcm sakai la sy trcongok nt buat minute meeting pnye psal...kalo tgk muke sekor2 yg attend meeting tu toksah ckpla..muke cm taik..dpt plak bos yg jnis out spoken ala2 speak up gitu..die tnye die gkla yg jwb..so bleh imagine condition dlm blik meeting tu..
juz give a big applause to me as i will going back home early then the others..(alhmdulillah!!)..yg lain kne stay lgi discuss ntah pekebenda ntah...tu pn nk dkt mghrib ok..they end their meeting at 8 or 9 i guess...hmmmmm

tp skang start awl sket dlm kul 4pm cmtu..so will end the fucking meeting awl la jgak kn...cume bos2 ni kdg2 ikt pale otak die je...taula bos kn tp pkir gk hal org lain...hmmm

ok dhla ngumpat...opppssyyy

~ cara2 nk buat tmn wanita/gf/aweks anda gembira...

leya | 22:52 |
* gurls make sure bf/balak korg buat or sruh dorg buat ye...;p

~ kwn baik
~ peneman sepanjang hayat
~ pencinta yg setia
~ abg yg melindungi
~ bersikap sprti bapanya
~ ketua yg bertoleransi
~ chef yg pndai memasak
~ juruteknik yg handal
~ tukang baiki kasut2 nye
~ pembetul paip dirumahnye
~ mekanik kereta disaat keretanya rosak
~ penghias rumahnya
~ penggaya fesyennya
~ pakar psikologi
~ pelega perasaannya
~ pendengar yg baik
~ bapa mithali
~ pembersih
~ simpati terhadap org lain
~ atlet yg gagah
~ konsultan disaat si dia memerlukan nasihat
~ bijaksana
~ pelawak yg kelakar
~ kreatif
~ sgt memahami
~ kuat & gagah
~ boleh diharap
~ bersemangat
~ multitasking

* juz take note je..nobodies perfect kn...heeee

@ Inspirational Quotes @

leya | 11:49 |

Inspirational Quotes and Sayings Comments, Graphics for Facebook, MySpace
Inspirational Quotes and Sayings Comments & Graphics - Photobucket


Inspirational Quotes and Sayings Comments, Graphics for Facebook, MySpace
Inspirational Quotes and Sayings Comments & Graphics - Photobucket


Inspirational Quotes and Sayings Comments, Graphics for Facebook, MySpace
Inspirational Quotes and Sayings Comments & Graphics - Photobucket


Inspirational Quotes and Sayings Comments, Graphics for Facebook, MySpace
Inspirational Quotes and Sayings Comments & Graphics - Photobucket


Inspirational Quotes and Sayings Comments, Graphics for Facebook, MySpace
Inspirational Quotes and Sayings Comments & Graphics - Photobucket


Inspirational Quotes and Sayings Comments, Graphics for Facebook, MySpace
Inspirational Quotes and Sayings Comments & Graphics - Photobucket

~ WARNA KEHIDUPAN ~

leya | 10:01 |
MAKNA, TANGGAPAN DAN PERSEPSI WARNA..........

+ Kuning ~ ceria, thn lasak, suka brkawan, suka popular, enjoy.
+ Hijau ~ tenang, pemurah, berperikemanusiaan, kreatif, mengambil berat, byk idea, pengasih, penyayang, islamik.
+ Putih ~ optimistik, suci, kedamaian, tdk suka bergaduh, krg kreatif, kdg2 membosankan, bersangka baik.
+ Coklat ~ matang, sihat, berdikari, tenang, keibuan
+ Merah ~ kemegahan, pantas, krg sabar, bersemangat.
+ Hitam ~ misteri, ego, tinggi keyakinan diri, mudah hiba, tinggi iltizam, komited, serius, tdk pndai berjenaka.
+ Biru muda ~ sensitif, beretika, romantik, suka menolong, mudah berkorban, bekerjasama, ketenangan,
+ Merah jambu ~ penyayang, bersungguh2, naluri seks yg tinggi, ekstrem, sihat.
+ Oren ~ suka kebebasan, aktif, agresif, sihat, teknikal.

Wednesday, 20 April 2011

lupa ohhhh lupa............

leya | 23:35 |
hmmm ingt org tua2 je ke leh lupa ni,  org muda cm kite ni pn pelupa gk kn.....  juz check it out sbb2 lupa ni ok:

~ mnum or mkn yg tlh dimasuki serangga ( maybe xprasan )
~ mkn kpala ikan ( ade byk g bhgn lain korg leh mkn kn )
~ mkn organ dlman binatang ( korg mmg ske mkn cnth: hati, limpa...... )
~ mkn epal masam ( yg ijau tu kot )
~ baca tulisan kt batu nisan kt kubur tu ( sebok nk tau kubur spe n tarikh mnggalnye ye x? )
~ melihat najis ketika mmbuang air besau ( yakkkk ade ke org cmtu .... )
~ melihat kemaluan, trmasuk sndiri pnye tanpa sbb ( hmmmm )

ehhh sy lupe laaa.....ehh dasyatttt..!!

~~ SABDA RASULULLAH SAW ~~

leya | 23:23 |
.......   "BERKAWAN DGN ORG PINTAR SEPERTI BERDIRI DISISI PENJUAL MINYAK WANGI.     KALAU TAK DPT MINYAKNYE,    PALING KURANG TERCIUM WANGINYE.    BERGAUL DGN ORG JAHIL SEPERTI BERDIRI DISISI TUKANG BESI.    KALAU TAK KENE BARANYE,   PALING KURANG KENE ASAPNYE".........

CHECKLIST MEMBENTUK MINDA HEBAT.......XOXO

leya | 23:15 |
1) BERTINDAK SEKARANG - jangan berlengah2 lagi babe
2) Tolak saranan negatif- yg dtg bertandang
3) Tinggalakan - terus pekerjaan yg membazir dan merosakkan minda
4) Atur pengurusan waktu harian anda dan kuatkan diri utk taat melaksanakannya
5) Tepati masa
6) Jangan hentikan usaha selagi blm berjaya.
7) Sentiasa menyediakan pelan B & pelan C. Segera b'pindah pelan apabila pelan pertama menemui kegagalan.
8) Hanya nyawa dan usia merupakan titik noktah kpd usaha. Selagi anda bernyawa, usaha ttp diteruskan.
9) Jangan sesekali mengutamakan kepentingan diri sendiri.
10) INGATLAH: Milik anda ialah apa yg anda berikan kpd org lain, bkn ape yg anda simpan utk memilikinya.

Tuesday, 19 April 2011

loose style shawl.....

leya | 17:02 |

kalo kne gayanye msti nmpk cool n stylo je kn....

simple hijab wear...

leya | 16:58 |

akak ade shawl sejibik cmnie..nnti nk try test curi2.......ngeeeee  ;p

Monday, 18 April 2011

this is leya junior....

leya | 14:54 |

abes pecah lobang daaa......bru nk surprise2 utk mother's day....anyway she just smart n cute girl...

blog oh blog

leya | 12:41 |
susahnye lahai aku nk buat bnda alah ni...ahai

Friday, 15 April 2011

i like i like it.....weeeee

leya | 13:09 |
ptg smlm ade meeting kt opis nie..so aku cm bese la mnjalankan t'jwb yg xbrapa nk ikhlas aku buat...take note utk minute meeting...dh mcm reporter plak bezanye aku xtnye ape2 soalan..tgn ni knela ligat menulis ape yg deme2 ni dok discuss kn..trsgt la bohsannye..redha je la..start meeting kul 4pm n aku abes meeting kul 5.45pm...supposly ade lgi tp bos sruh aku beredar je sbb dh xde ape yg pnting utk dicatit..b4 blk tu bos ade ckp yg report minute aku yg sblm2 ni bgus..(bgus ke?)..mcm sakai je aku nengoknye..maybe dri view die seems like ok kot..tp ape pon pujian yg skit xsberapa tu tlh mmbuatkn aku rse dihargai n feel goooood...trus stress yg ade ni mcm ilang cmtu je..snyum mmnjang je aku otw drive blk tu...anyway thanks bos for the compliment...lps ni puji la lgi ye bru ade smngt nk keje x gitu?

lova lova lova

leya | 12:21 |
just get started to blogging...wish all da best with Allah's bless <3 <3<3