Followers

Sunday, 27 January 2013

Terima Kasih En.Nelayan..

leya | 01:31 |
Recently kita dikejutkan dengan berita mengenai seorang kanak-kanak lelaki yg hilang dan mayatnya dijumpai terapung di sungai oleh seorang nelayan. Lebih menyayat hati mayatnya hampir reput which means kalau nelayan tersebut tak jumpa mayat kanak-kanak tersebut this case will remain unstop..I was thinking and wondering adakah pihak polis akan atau cuba berusaha untuk mencari kanak-kanak yg hilang itu di sungai-sungai berhampiran? Rasanya tak pernah langsung pihak polis tekankan mengenai sungai atau laut atau lombong mahupun longkang...dan sewaktu kegiatan mencari kanak-kanak yg hilang tersebut berjalan dan giat dilaksanakan, kanak-kanak malang itu telah pun mati..SUDAH mati ok..dan mayat telah hampir reput menandakan mendiang telah mati 5-6 hari yg lalu...iaitu hari yg pihak polis dan pihak-pihak yg lain BARU mempergiatkan aktiviti mencari kanak-kanak yg hilang itu..time tu la nak edar risalah bagai sambil senyum-senyum sebab dapat masuk TV...


Mengikut kronologi yg aku baca dalam surat khabar, pihak polis hanya bertindak setelah 2 hari kanak-kanak tersebut hilang..hows dat? 2hari tu macam-macam kemungkinan boleh jadi terutama pada kanak-kanak sekecil beliau...Apa ke lembap slow nya tindakan yg diambil oleh mereka-mereka ini? Mayat kanak-kanak itu pun dijumpai oleh orang awam dan bukannya dijumpai oleh pihak polis dan sewaktu dengannya!!
Apa akan berlaku sekiranya nelayan tersebut tidak turun menangkap ikan pada hari tersebut? Jika dia turun menangkap ikan pada keesokkan harinya,ataupun lusa ataupun mungkin tulat atau boleh jadi minggu depan,apa akan terjadi pada mayat kanak-kanak malang itu? Mungkin hanya tinggal tulang,dimakan binatang ataupun terus hanyut dibawa arus sehingga kemana kita pun tak tahu...

Tiba-tiba teringat kepada seorang kanak-kanak iaitu adik Sharlinie yg hilang hampir 5,6tahun yg lalu sehingga kini masih belum ditemui...mungkin kes yg sama seperti adik William yg mayatnya dijumpai di sungai? Bila dah lama sangat mayat dah reput dan dimakan binatang lalu hilanglah jasad beliau...Wallahualam..

Dan tiba-tiba lagi aku teringat jokes Harith Iskander dalam Lawak Ke Der pasal polis Malaysia lembap bertindak n buat kerja...one word yg aku ingat dia cakap is 'CASE UNSTOP'...which when i think about it wisely,it is TRUE..VERY TRUE..!

*Semoga keluarga adik mendiang William tabah menghadapi dugaan yg melanda mereka sekeluarga...and reminder to all................DONT EVER LEAVE YOUR KIDS ALONE..!


Wassalam...........



Sunday, 6 January 2013

ALONG

leya | 00:09 |
Assalamualaikum..

Hello kawan-kawan...masih ingat tak kawan-kawan dengan rancangan kanak-kanak zaman 90an dulu yang agak famos amos gak la iaitu ALONG...mari aku nyanyikan A.L.O.N.G along! A.L.O.N.G along!
Haaa ingat tak kawan-kawan sekalian?
Kalau tak ingat gak mari saksikan gambar ni...



ANGAH,ALONG & ACHIK 


Amacam ingat? confirm ingat punya kan yg ada si siti sifir tu...kamu orang nak tahu tak siapa di sebalik moskot kucing tu? ke dah tahu dah?
Beliau ialah................................................................

BETO KUSHAIRY..!


Istanbul Aku Datang...!!


Bersama rakan-rakan...yang lagi sekor tu ANGAH..hahahah


Alahai tak sangka beliau rupenya disebalik ALONG ni...hahahahaha


Wednesday, 2 January 2013

DRAMA MELAYU

leya | 00:01 |
Salam n Selamat Tahun Baru 2013 kepada semua rakyat jelata..hahaha
Baru sekarang la aku nak mengupdate blog aku yg kesian ni huhu...
So soalan klise apa azam tahun baru kamu orang? Harap2 azam tahun lepas sudah tertunai la ye..

Entry pertama di tahun baru ni nak mengupas mengenai drama tempatan yg ke udara di kaca tv ni. Jika diperhatikan kesemua penceritaan dalam semua drama lebih kurang nak sama je cuma jalan cerita je yg berbeza konon2 nak kaburkan mata penonton. 
Starting je mesti perjumpaan yg kebetulan, gaduh2 kcik ala2 gedik lepas tu lama2 mula la terbit perasaan suka aka cinta. Macam contoh drama baru kt tv3 pkul 9 tadi kan...aku memang dah agak mesti laki tu akan TERambik gambar pmpuan yg tetiba dok lalu or posing kt tempat yg sama. Lepas tu gaduh2 manja konon padahal dalam hati dah memang terus suka sebab ada orang amik gambar dia. kan kan? Lagi2 yg ensem mcm Shaz Jazle tu...

Di scene yg lain plak si mak2 asik dok sibuk nak menjodohkan anak masing2...cakap tak sabar nak berbesan la itula inila...tapi pada hakikatnya anak masing2 tak kenal ataupun tak suka antara satu sama lain dan hanya menurut kata orang tua mereka demi menjaga hati dan maruah keluarga.

Dari situ mulalah macam2 konflik or halangan dari berbagai pihak demi nak menegakkan hak masing2...
Satu lagi drama melayu ni suka nak buat penggambaran kt luar negara kan? apa kt Malaysia ni tak ada tempat2 yg menarik lagi ke untuk diterokai?

Okla setakat tu je untuk kali ni...Selamat memulakan kerja di tahun baru ye...