Followers

Monday, 11 July 2011

rude on road

leya | 10:43 |
edisi: rakyat malaysia mmg mcm ni ke??


saje je entry nk mngomel sndirian kt sini psl aksi di jln raya...
kdg2 kecewa gk ngn sikap segelintir pemandu yg mementingkan diri sndiri ni..main redah je asal boleh kn?
bukan ape kdg2 ats kesalahan diri sndiri, org lain bole jdi mangsa..kite pnyela nak brhati2 di jln raya tapi bile org lain yg buat salah silap2 kite yg kene or jdi mngsa..
aku pun bukanla nk ckp aku ni pemandu berhemah ke bagus sgt ke tapi kalo perkara2 basic semasa memandu tu knela amik tau kn...semasa peak time, mmg mmerlukan kesabaran yg tinggi sbb msg2 pn berkejar2 nk ke tmpt kerja kn..tp kalo msg2 hanya mementingkan diri sndiri, apa pon xboleh..
sepnjang pemanduan aku yg xbrapa berhemah sgt ni antara senario2 yg sering terjadi adalah :

1) di roundabaout main msuk je sesuka hati dgn riang ria tanpa melihat kenderaan dri arah lain yg bakal bertembung dgn anda sekiranya tidak brek dgn segera. kenderaan di belakang juga bakal menerima nasib yg sama.

2) tidak memberikan signal lampu jika ingin masuk ke simpang. bukan susah sgt pun kn..bnde paling senang plak tu...membuang mase pemndu lain yg menunggu.

3) kalo yg bru msuk ke susur jln baru tu (tak tau cmne nk explain) asal dh bgi signal je kire slamat la nk msuk pdahal tu jln org so kne usha dlu smada knderaan tgh lalu lalang ke ape ke (blind spot).

4) buat lane baru sesuka hati..dari 2 lane dh jadi 3 lane plak..sorg buat yg lain pn ikut same nk buat gk..last2 jadi bertambah sesak dan hon sana sini..lagi huru hara jadinya..

p/s ~ kalo nk ikutkan aku pn penah gk buat bnde2 cmtu tapi sejak muhasabah diri dan menanamkan rase berhemah dlm diri ni, kite knela berhati2 utk tidak mngulangi bnde yg sama yg hnya akan mnyusahkan dan membahayakan diri sndiri dan org lain.


Go to fullsize image



2 comments:

ABU said...

ha tu la pasal.. tak fikirkan pengguna jalan yang lain..mcm har je..:)

leya said...

tau xpe..hampeh je sume..poning palo nengok..