Followers

Monday, 22 August 2011

JB dan Selena Gomez berpisah!

leya | 11:38 |

baby baby babyyy oohhhh...

erk..Salam Ramadhan 22 semua...minggu depan dah raya dah woiii...hehehe..

Pasangan merpati berjoli joli ni dengar citenye dah berpisah baru2 ni...si Selena ni la yg nak berpisah kerana antara sebabnya dia tak suke dengan kawan2 baru si JB ni iaitu penyayi2 Hip Hop...katenye takut buah hati pengat pisang dia tu terpengaruh dengan dorang2 yg masing2 ade hal a.k.a masalah2 lampau yg serius.
Waaa maknanya sayang betol la si Selena ni dgn si Bibir tu kan..bagusnye la haii...mengambil berat orangnye..caring gitu..so suwettttttt...

Singers Justin Bieber and Selena Gomez
alahai jambunya..xyah la bercinta dikk..hikhik ^^

Dan lagi katenye JB selalu menghabiskan mase hujung minggu bersama kawan2 barunya tu...kes jeles la gamaknya ni kan...penyanyi Hip Hop yg si JB baru berkawan ni, Chris Brown, rapper Lil Wayne dan Sean Kingston.

Chris Brown mempunyai dikenali mempunyai perangai buruk selepas dia menyerang bekas kekasihnya Rihanna pada tahun 2009 yang menyebabkan penyanyi “Only Girl In The World” terpaksa dikejarkan ke hospital. Brown telah didakwa kerana menyerang dan membuat ugutan jenayah.

Lil Wayne pula telah dipenjarakan selama lapan bulan pada tahun 2010 setelah mengaku bersalah kerana menyimpan senjata.

Bieber telah berkawan dengan penyanyi dari Jamaica Sean Kingston sejak merakamkan lagu “Eanie Meenie” bersama penyanyi itu pada April 2010. Minggu lepas ketika Bieber dan Sean memandu kereta Rolls Royce dan bersiar-siar di South Beach, mereka telah ditahan polis. Polis merasa ragu melihat dua orang remaja di dalam sebuah kereta mewah.

 
Yang paling buat Selena ni naik angin bila JB gi bwk Sean Kingston tu tengok persembahan dia baru2 ni...

Seorang sahabat Selena memberitahu akhbar Sun. “Selena beritahu Justin supaya tidak bersama dengan mereka. Dia tidak mahu kawan-kawan baru Bieber itu merosakkan persembahannya. Mereka telah bergaduh besar dan Selena rasa masanya tepat untuk mereka berpisah kerana Selena sedang sibuk dengan siri persembahannya.”

Bieber dikatakan sedih dengan keputusan Selena. Dia kelihatan menangis selepas mereka bergaduh besar.

Kata kawan Selena lagi. “Sebak apabila melihat seorang lelaki berusia 17 tahun menangis dan berkata yang dia cintakan Selena.”

p/s ~ sedih gamaknya si JB ni ye...dia kene buat pilihan samada kawan atau kekasih...cewahh..

Thursday, 18 August 2011

simbah sesuka hati

leya | 15:26 |


"Kejadian itu benar-benar mengejutkan saya. Saya sedih kerana pada tahun ini dia akan menyambut hari raya di hospital dalam kesakitan akibat kejadian ini. Saya harap pihak tidak bertanggungjawab diberi balasan setimpal,” kata Abdul Latiff Kassim, bapa kepada seorang lelaki yang disimbah asid ketika sedang menunggu rakannya berhampiran tandas awam di Jalan Raja Laut, 8 Ogos lalu.
 “Sebaik menerima berita anak saya disimbah asid, badan saya menjadi lemah dan tak tahu nak buat apa. Sepanjang pengetahuan saya, dia anak yang baik dan tidak pernah bermusuh dengan sesiapa.


SIMPATI...Muhd Khairun (kiri) berbual dengan mangsa di HKL, semalam.
mangsa asid (yg dibelakang kelihatan kacak dan tekun sekali..fiweett..)


kenapalah skrang ni musim orang kene simbah asid ha? macam main2 plak ngn benda alah tu..salah simbah bole buta tau tak? ditambah plak ngn kecacatan kekal pada kulit..die nk buat eksperimen agaknya nak menguji keberkesanan benda alah tu..tu yang main simbah jek kt sape2 ikut suke hati die..
sampai tak tercapai di akal fikiran ni sebab musabab nye penyimbah menyimbah asid tersebut kepada mangsa2 nye...gelap la mase depan mangsa simbahan asid tu ha..

aku dah jadi fobia plak bile banyak nau kes2 macam gini jadi...kalo dah takdir Allah bende tu nak jadi kt kite, maka akan jadi jugakla kn..sapela kite nak melawan takdir...Wallahualam...ape pun mintak la dijauhkan Amin...


Tuesday, 16 August 2011

Nabil nak kawen dah...

leya | 10:12 |

 Salam 16 Ramadhan semua....

Nabil (Raja Lawak) akhirnya akan menamatkan zaman bujangnya dengan seorang pramugari Air Asia yang bernama Nazirah Ayub (23 tahun)...dijangka tarikhnya pada 30 September ni...samo samo la kito sorbu ko Mambau nogori somilan kek kampung si Nabil ni haa yo..

wah wah kemain Nabil ni dpt awek cun baekk punye..memang dah rezeki n jodoh die la kan..dari seorang mat peon (despatch) yg mcm mat rempit skit gayanye kepada seorang Juara Raja Lawak yg terkenal...siap dah dapat title Artis Paling Popular plak tu...kontroversi sana sini tak hengat punye...bercinta ngan Irma Hasmie lagi...ekceli aku memang harap sangat dorang kembali bercinta lepas Irma dah pakai tudung ni sebab aku suke tgk die pakai tudung (btol2 tutup n pakaian yg sopan) sweet jek comel...tapi kalo dah bukan jodoh apa boleh buat...




nabilrajalawakdannazirah
cun woo bakal bini Nabil ni...


semoga lepas dah bergelar suami ni diharap kontroversi tak ade la ye...dan semoga jodoh berpanjangan ke akhir hayat hendaknye..amin



Monday, 15 August 2011

cuba dan cuba lagi...

leya | 16:19 |


Salam 15 Ramadhan semua....
wah kembang kempis kembang kempis idung ni kejap je dah separuh bulan kte berpuasa kan...
ok ape yg cuba dan cuba lagi tu?

ok malam tdi tgk tak Kejohanan Badminton Dunia kt England tu?..and of cos seperti biasa pemain no.1 dunia dari Malaysia Datuk Lee Chong Wei vs Lin Dan dr China tu...dah tak ade pemain lain dah yg mampu ke Final utk melawan si Lin Dan tu selain Lee Chong Wei ni kan...memang mcm wajib je Final dorg berdua akan berentap..memang senget yg amat la time dorg match mlm tadi..berdebau2 jantung ni nengoknye..lepas satu, satu point dorang dapat sampai tak nak kasi chance langsung...memang byk gune mental btol sbb dua2 pun hebat tak hengat punye...

most of the time kalo dorang lawan mesti sampai game ke-3...dan yg ke-3 tula yang macam harem jek nk nengok dorang dok hempas pulas nak menang...lepas kite dpt point,die lak pon same nak dapat point gak..memang tak nak kalah btol...si Lin Dan ni pun memang kebal btol la tgk die..ape yg die makan? lom penah pun die kalah dalam mane2 match...agak2 lepas die menang ni jatuh tak ranking Lee Chong Wei tu?

apa pun Lee Chong Wei memang dah berusaha sehabis baik dah untuk menang..walaupuan kalah tapi match die ngn Lin Dan memang selalu mantap dan tak mengecewakan...at least dia berusaha..nampak kan die memang bertungkus lumus nak kalahkan Lin Dan tu...point pon sipi2 jek..
cuba la lagi di tahun akan datang...tahun bile ha?


Friday, 12 August 2011

kelakarnya suami aku nih...

leya | 16:49 |
erk bukan sayer ye, sayer lom kawen lagi..ni kisah orang lain...lame dah nie maybe ade yg dah bace kt mane2 sblom nie...sweet sangat kisah ni tu yg eksaited nk bace lagi n post kt belog... heeee i loike =)

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..
Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…
Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak..

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,
 Suamimu


Image Detail


p/s ~ suwet tau laki ni....hihihi

Mamat Sepah & Fida?

leya | 10:02 |

Salam Jumaat dan Salam 12 Ramadhan semua...

Mamat Sepah dan Fida bercinta ke? Fida mane? Fida yg klon Dato'Siti tu...
Rasenye mase Maharaja Lawak dan sebelum2 nya si Mamat ni bukan ke tgh bercinta dgn sorg penyanyi band girl ni? (tak ingat la ape name band nye)..siap dah mengaku la jgak...ade datang bagi moral support mase Maharaja Lawak dulu..
Now sekarang Fida ni siap buat statement yg dia ngan Mamat ni dah berkawan rapat dekat 6bulan cmtu..lame la jugak kan means sebelum ML lagi la...katenye masih terlalu awal utk bagitau yg dorang ni bercinta...masih dalam proses suai kenal barangkali..





"Saya dan Mamat berkawan rapat hampir enam bulan lalu. Saya suka berkawan dengannya setelah melihat banyak keistimewaan dalam dirinya.

"Antara ramai artis lelaki, saya tertarik dengan cara dia menandatangani autograf kepada peminat dengan menggunakan tulisan jawi dan selepas memenangi Maharaja Lawak baru-baru ini, dia terus pulang ke kampung untuk bertemu keluarga berbanding mengutamakan orang lain.

"Jadi, kualiti yang ada itu membuatkan saya selesa untuk berkawan dengannya, namun hubungan kami masih baru untuk mengatakan kami bercinta atau tidak," jelas Fida.

"Kami juga sering berhubung melalui BlackBerry Messenger (BBM). Saya serius berkawan dengannya cuma tentang jodoh kita belum tahu," ujar Fida.


p/s ~ okla tak kisah la kan dorang nak bercinta or nak berkawan dgn sape pun tapi janganla kelirukan penonton atau penyokong dorang kt luar tu..takut macam2 cakap belakang nanti kan..masalah problem nanti...^^


Tuesday, 9 August 2011

Ciri-ciri LELAKI idaman WANITA

leya | 16:41 |

1) Sabar

Lelaki yang panas baran, ringan mulut mengeluarkan kata-kata kasar dan kurang manis mudah mencalarkan jiwa lembut wanita. Mereka yang sabar dalam menghadapi sebarang keadaan dan sentiasa tenang menimbulkan rasa kagum wanita pada lelaki begini.

2) Cekap

Sentiasa teratur dan cekap dalam setiap tugasan bukan sahaja ciri-ciri wanita tetapi ia juga menjadi tarikan untuk lelaki. Kecekapan menggambarkan nilai dirinya yang siap sedia, terancang dan tidak kelam - kabut. Bagi wanita yang dapat mendampingi lelaki begini adalah bonus untuknya


3) Penyayang

Berjiwa penyayang adalah kecenderungan melindungi diri dan orang lain daripada perkara yang tidak disukainya. Wanita dapat merasai kasih sayang yang lahir daripada jiwa lelaki yang menghormati ibu bapa dan orang lain. Selain itu lelaki yang melibatkan diri dengan aktiviti kemasyarakatan memerlukan perasaan penyayang untuk mendekati orang lain.

4) Mudah Mesra

Sikap lelaki yang mudah mesra membuatkan wanita mudah mendampinginya dan cuba mengenalinya dengan lebih dekat. Sikap serius dengan wajah tanpa senyuman hanya menjarakkan mereka.

5) Tegas

Ketegasan tidak bermaksud menyatakan sesuatu dengan suara yang lantang ataupun meninggi. Jauh sekali menggambarkan sifat orang yang degil dan tidak mahu beralah. Ketegasan yang membuatkan wanita cenderung kepada lelaki adalah ketegasan berasas, tidak mudah goyah, tetap pendirian dan jelas dengan apa yang dipegangnya.

6) Beragama

Lelaki mencari wanita beragama supaya mudah baginya menjaga dirinya semasa berjauhan. Wanita cenderung kepada lelaki yang mempunyai agama sebagai pembimbing. Bukti mudah kita dapat selak mana-mana akhbar dan majalah hiburan, apabila ditanya lelaki bagaimana yang diingini. Jawapannya pasti yang beriman dan ada didikan agama.

7) Peka

Wanita mudah terpaut pada lelaki yang peka dengan keadaanya, baik dalam keadaan ceria ataupun sebaliknya. Apabila lelaki dapat mengesan perbezaan emosi yang dialami oleh wanita, dia adalah seorang yang peka dengan keadaan. Ditambah lagi dengan sikap suka mendengar dan memberi pandangan membuatkan wanita itu berminat mendekatinya.

8) Kemas

Kekemasan dengan sedikit wangian ringan yang menyegarkan antara perkara awal yang menarik pandangan wanita, sesuai dengan fitrahnya suka melihat sesuatu yang bersih dan menarik. Bermula daripada kekemasan yang terpamer pada fizikal lelaki ia membawa kepada kecenderungan-kecenderungan lain selepasnya. Keadaan selekeh hanya memberi perspektif negative wanita padanya.

9) Jelas Pemikirannya

Lelaki yang keliru dan tidak jelas latar belakang hidupnya mudah ditolak oleh wanita. Tidak selamat bagi wanita apabila berhadapan dengan orang yang begini. Banyak perkara yang diragukan berkaitan dengan lelaki begini dan hanya menimbulkan kecurigaan pada wanita.



Monday, 8 August 2011

Raya & Shopping

leya | 13:09 |


salam..hai semua..kejap  je dah 8 hari kite berpuasa kan kan kan? lagi 22 hari lagi kite nak sambut raya heeee =)

asal nak raya je shopping, asal shopping je nak raya..selagi blom tiba nye hari raya shopping, shopping dan shopping...baru day 1 dah pasang lagu raya kt sekitar mall2 yg menjual persiapan raya...dari atas kepala sampai ke hujung kaki, serba serbi dijual...dari situ kite dapat lihat berduyun duyun umat manusia berlumba lumba nak cari baju2 kurung, baju melayu, tudung, slendang, songkok, capal, samping, tak lupa juga butang baju melayu baru nampak smart tidak karang akan nampak semak je di pagi raya nanti...

macam2 jenis dan ragam manusia dapat dilihat sepanjang proses beli belah berlaku..umat manusia dari sekecil2 bayi sampaila ke atuk nenek ligat mencari pakaian yg sesuai utk dipakai nanti...dari ruang legar mall yg selama ini kosong kini penuh dibuka dgn bazar2 baju kurung dan baju2 yg lain..cuba saksikan..



yg mane satu baju yg mane satu org pon aku x pasti...

kalau nak cari mak atau anak yg hilang sila tinjau dari tngkat atas pasti jumpa...




kalau aku tetibe sawan nak g interview sorg mahluk yg tengah syok membeli belah ni jawapan common n klise la slalu : "yerla raya setahun sekali je kan..nak gak merase pkai baju baru..." eleh tak raya pon dok beli baju baru gak kan? jangan nak tipu...
tapi tu la mungkin suasana nye yg berbeza...bershopping pada hari biasa dan bershopping pada hari menjelangnya hari raya...jangan ade yg dok usha baju smpai tak perasan dh waktu berbuka sudah la ye...
kronik namenye tu tak pon sawan shopping...

paling tak suke bile tetibe ade announcement "sesiapa yg ada kehilangan anak, seorg lelaki berkaki ayam bersluar yengki dan berjambul di depan sila mengaku..jika tidak kami akan jual.."
menangis meraung la budak tu dok cari mak ayah die yg hilang...tapi mak ayah die cari die tak? hehe...
okla kalo nak shopping tu berpada2 la ye..jangan boros sgt..kuih raya jgn lupe usha skali k...


p/s ~ tak sabau nak pasang lampu lip lap lip lap mengerlip....pom pom kebaboomm..! kalo umur cm aku nak main bunga api bole tak? bole punyeeeee...^^


Friday, 5 August 2011

Ally Iskandar pulak..

leya | 10:42 |
salam..selamat 5 Ramadhan semua...

...dah musim org putus tunang agaknya la kan..aritu Apek ngan Elia, yg terbaru ni Ally Iskandar ngn tunang die naib juara Gadis Melayu tu, Aishah Zainal...diorang putus 30 July aritu, nasib baik sebelum puasa kan..
Ally ni ckp tiada keserasian antara mereka berdua sepanjang pertunangan mereka..kalo tak, ujung tahun ni diorang nk diikat sebagai suami isteri...dah cuba sedaya upaya tapi still xdpt penyelesaian, so result nya putuskan pertunangan...

Ally Iskandar Tunang dengan Aishah Zainal


emm kite ni hanya merancang Allah yg menentukan..mungkin dah bukan jodoh kan...elokla putus kalo dah tau dri awl psangan masing2 camne kan dari lepas dah kawen baru nk salahkan antara satu sama lain...tak pe abg Ally, sayer kan ade heeee =)

“Kami telah berusaha untuk menyelamatkan pertunangan kami tetapi tidak mencapai kata yang positif sehingga membuatkan kami mengambil keputusan untuk memutuskan ikatan,” kata Ally Iskandar kepada pemberita pada rakamkan program Mentor Raya di sini, Khamis.



Thursday, 4 August 2011

~10 sifat WANITA yg disukai LELAKI~

leya | 12:09 |
1. Sifat Keibuan

Banyak lelaki yang terpikat pada wanita yg bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yang keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing. (check ^^)

2. Keanak-anakkan

Dalam batas yang wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yang membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuatkan lelaki lebih berghairah. (check ^^ - almaklum anak bongsu)

3. Penuh Pengertian

Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh yang bukan-bukan sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya. (kadang2 je tak...heee)

4. Menghargai

Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga. (check ^^)

5. Menjaga Penampilan

Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya.Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yang menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3?? (check ^^)

6. Pandai Berbicara

Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka. (check ^^)

7. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri

Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih dimata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah diajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung. (yg baru2 kenal agak kekok skit nak sesuaikan diri,lame2 Insyaallah ok...^^)

8. Menghormati Diri Sendiri

Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yang baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yang dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati. (check ^^)

9. Simpati dan prihatin

Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yg wajar dan spontan mencerminkan hati yg mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yg memancar keluar dgn indah dan mempesona. (check ^^)

10. Solehah

Lelaki juga suka pada wanita yang solehah (islamic) dan ini juga adalah salah satu dari tuntutan-tuntuan syarak. (check ^^)


Kartun+wanita+solehah


p/s ~ poyo la pulak sume nye check bagai hehe...ape pon wanita yg sempurna di mata lelaki belum tentu sempurna di mata/sisi Allah SWT....

Wednesday, 3 August 2011

kiutnye...^-^

leya | 13:34 |

Apam Polka Dot ^-^

 






when anger controls your emotion

leya | 10:32 |

salam..hai selamat hari ke-3 Ramadhan semua...

nak mngeluh dulu..haihhhhhh..ok semenjak 2menjak nie emosi aku ni asik xmenentu aje..skejap2 aku mnjadi seorg yg ceria dan kecoh..skejap2 plak aku menjadi seorg yg garang dan temper (bukan tempe ye...)...so aku membuat kesimpulan bahawa masenye akan tiba..ehem..

Go to fullsize image

agak kasihan yg menjadi mngsa aku pabila temper telah bermaharajalela dlm diri ini...yg selalu jdi mngsa ialah of cos org terdekat, family dan boyfie sndiri..betapa kejamnye aku menengking dan memarahi mereka semua..ohh jahatnya..betapa lemah iman aku bila diuji dengan ujian Allah lebih2 lagi di bulan yg mulia nie..aku tak dapat mengawal emosi sendiri smpai sanggup menjadikan org lain sbgai mngsa..org2 tersayang plak tu...

ape pun itu bukanla emosi aku yg sebenar...mngkin bila 'benda' tu nak jadi so automatically emotion pon jadi tak betol...
nasib baik en.boyfie sudah bagi kate2 nasihat dan saranan so aku pun mula tersedar...turun bawah bersama family semula dan mula menceriakan kembali suasana yg suram tadi..nasib baik mereka memahami..ohh jahatnya aku..utk en.boyfie pun dah say sorry to him..



lepas ni aku harap emosi jahat tu tidak mnguasai diri aku lagi dan aku harap aku dpt mengawalnya...

p/s ~ when anger controls your emotion, silent is the best medicine....^_^ 



Monday, 1 August 2011

Happy Ramadhan...

leya | 17:10 |
Bulan Ramadhan adalah:

a. Bulan yang penuh Barakah.
b. Pada bulan ini pintu Jannah dibuka dan pintu neraka ditutup.
c. Pada bulan ini Setan-Setan dibelenggu.
d. Dalam bulan ini ada satu malam yang keutamaan beramal didalamnya lebih baik daripada beramal seribu bulan di bulan lain, yakni malam LAILATUL QADR.
e. Pada bulan ini setiap hari ada malaikat yang menyeru menasehati siapa yang berbuat baik agar bergembira dan yang berbuat ma'shiyat agar menahan diri.


ADAB-ADAB DALAM PUASA RAMADHAN

1. Berbuka SECEPATNYA apabila sudah masuk waktu Maghrib.Sunnah berbuka adalah sbb :
a. Disegerakan yakni sebelum melaksanakan shalat Maghrib dengan makanan yang ringan seperti rutob (kurma muda), kurma dan air saja, setelah itu baru melaksanakan shalat.
b. Tetapi apabila makan malam sudah dihidangkan, maka terus dimakan, jangan shalat dahulu.
c. Setelah berbuka berdo'a dengan do'a sbb : Artinya : "Telah hilang rasa haus, dan menjadi basah semua urat-urat dan pahala tetap wujud insya Allah."

2. Makan sahur. Adab-adab sahur :

a. Dilambatkan sampai akhir malam mendekati Shubuh.
b. Apabila pada tengah makan atau minum sahur lalu mendengar adzan Shubuh, maka sahur boleh diteruskan sampai selesai, tidak perlu dihentikan di tengah sahur karena sudah masuk waktu Shubuh.


3. Lebih bersifat dermawan (banyak memberi, banyak bershadaqah, banyak menolong) dan banyak membaca al-qur'an

4. Menegakkan solat malam/solat Tarawih dengan berjama'ah. Dan solat Tarawih ini lebih digiatkan lagi pada sepuluh malam terakhir (20 hb. sampai akhir Ramadhan). Cara shalat Tarawih adalah :
a. Dengan berjama'ah.

b. Salam tiap dua raka'at dikerjakan empat kali, atau salam tiap empat raka'at dikerjakan dua kali dan ditutup dengan witir tiga raka'at.
c. Dibuka dengan dua raka'at yang ringan.
d. Bacaan dalam witir : Raka'at pertama : Sabihisma Rabbika. Roka't kedua : Qul yaa ayyuhal kafirun. Raka'at ketiga : Qulhuwallahu ahad.
e. Membaca do'a qunut dalam shalat witir.


5. Berusaha menepati lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir, terutama pada malam-malam ganjil. Bila dirasakan menepati lailatul qadar hendaklah lebih giat beribadah dan membaca : Yaa Allah Engkaulah pengampun, suka kepada pengampunan maka ampunilah aku.


6. Mengerjakan i'tikaf pada sepuluh malam terakhir.

7. Menjauhi perkataan dan perbuatan keji dan menjauhi pertengkaran.