Followers

Wednesday, 27 July 2011

kawan makan kawan

leya | 17:27 |
definasi kawan dri view aku ialah seseorg yg kte jmpe,brkenalan,bkrja brsama,melakukan sesuatu brsama,brgurau senda ketawa ria brsama dan bergaduh brsama (definasi dri kamus pale otak ku ni)...tu baru kawan je lom sahabat baik lgi...

kawan makan kawan mmg perit rasenye bukan? korang sume pn mesti ade byk pngalaman...aku pn ade gk pngalaman, tu psal terasa nk bt entry psal ni..terjadi mse aku blaja dlu kt uitm..besela student life kn kalo time hepy rse hepyyyyy sgt2 kn tp kalo time gaduh ngn classmate ke roomate ke rse grrrrrr stress yg amat..

agak susah jgak nk jadikan kwn yg bru kte kenal sbg teman rapat..ade kalanya kite ni kwn time or bila mase die btol2 xde kwn skeliling die je...contoh:

Kes 1 : A brkwn ngn B, pastu dorg jmpe kwn bru C dan D...oleh krana ke'eksaited'an mndapat kwn2 baru, si A trus melupakan si B yg sme2 kmana shaja berdua stelah mndapat kwn2 bru...si B tdi telah mnjadi 'melukut ditepi gantang' (ade ke xde ke sme je),die hnya mngikut dan masih brkwn dgn si A tdi krana mmikirkan kesetiaan sbg seorg kawan...dan bila si C dan D tdi tiada (pegi tmpt lain le..) brula si A tdi melulu kmbali ke B...

nehhhh it's not good u know..aku mmg xske tau keadaan cmtu..ade lak yg cmni..:

Kes 2: Ada 4 sekawan W,X,Y dan Z...si batu api,talam dua muka,tikam blkang,kuat mngumpat ialah si W. Bila mana die xpuas ati ngn mne2 kwn bertiga die tu die akan mngumpat pda slh sorg tu..lets say die gaduh ngn X,so die akan cite kt Y atau Z..begitula sterusnya...kdg2 ape yg die citekan tu xbtol then itu yg batu api tu smpai leh jejaskan hbungan antra 3kwn yg lain..pastu bile X dan Y dh tau cte sbenar n tau angkara die, die cpt2 melulu kt si Z yg lom tau cite sbenar dan lagi memutar belitkan mslah yg sedia ada...(emm pham ke tak kisah ni??)



susah kalo dpt kwn yg cmtu...depan kte lain, blkang kte lain...siap nk buruk2 kn org lgi...mngumpat nmenye tu mmg dilaknat Allah...sbb tu agk susah utk aku mnjadikan kwn yg bru knal sbgai 'best fren'..ckupla sekadar kawan biasa sahaja...bkn xnk pkir +ve, cume bile +ve dorg pijak pale kite kn bahaya tu..so aku hnya ada seorg best fren aka sahabat sejati...dh kwn lbh 10thn...yg pasti selama brkwn ngn die, die xmcm dua kes tdi even mse bru2 knal die dlu sblm jdi best fren pn..kwn2 yg biasa tu rmaila tp skadar kwn biasa je...



5 comments:

GreenJade said...

jenis B tu byk dik. kt opis kt kolej kat keliling umah kat mane2 pon ade. gerrammm jek rase.

iMBobo said...

:) dah ramai org dijumpai2 dan mcm2 jenis..hati org kita xboleh bace..just kwn dgn semua tp yg btul2 baik tiada :)

leya said...

GreenJade: tula kn kak..time xde kwn bru die nk terkedek2 kt kite..

iMBobo: mne2 pn ade kn..kte xleh nk agk pn prangai msg2 ni..sabo je le..mntk dijauhkan ngn org2 yg mngmbil ksempatan ni..:)

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Ragam manusia...penuh ngn tipu muslihat je..
pnah tjadi kat sy..
walhal sy lgsg xtaw cer..dorang jauh kat negri laen..sy yg tcorok kat selangor ne d tdh mrosakkn hbgan org..
pdhal no dorang pn xtaw..
xpsl free2 kna maki..
da tobat nk kwn ngn org tikam blkang..
depan kita kmain nk manis mulot..
blkang kita kutuk bgai nk rak...hampeh!

leya said...

yeke? mmg sgt perit kn? kte yg xtau pape pnye setia brkwn ngn dorg last2 cmni lak jdi..berdosa besa tu fitnah n aniaya org lain..biar Tuhan balas nnti