Followers

Friday, 28 October 2011

~Terima Kasih...~

leya | 14:10 |

Edisi : Orang Berbudi Kita Berbahasa....

Image Detail

Terima kasih...sama-sama...Thank You...U're welcome,most welcome...mekaceh..maceh...xie xie ...
hehe ok dalam 1 hari brapa byk kali agaknya kita ucapkan perkataan ni semua? ke tak ucap langsung? tak terucap? lupa nak ucap? depends on situation la kan tak kan tetiba lak nak wish terima kasih kt org tanpa sebab kn....kadang-kadang kita lupa dan terlepas pandang akan ucapan 'terima kasih' tu yg tanpa kita sedar boleh membuatkan si penerima ucapan tu merasa dihargai dan dihormati walau dalam keadaan mcmana sekali pun...ada setengah2 orang plak jenis memilih bulu utk mengeluarkan ucapan 'terima kasih' tu...terfikir gak dlm kpala otak pasal apa yg susah nak ucapkan terima kasih tu bukannya susah pun..bukan kena bayar pun kan..
Antara tempat yg kita jarang atau terlepas pandang utk mengucapkan terima kasih..:

1) Tol gate person- dalam 1 hari agak2 bape byk kali dorang dok hulur tangan nak bg tiket, nak amik duit tol n pulangkan balance duit? beratus n beribu kali gak la kan? dan bape byk kali la agaknya dorng menerima ucapan terima kasih dari pengunjung2 tol tu?

2) Pam minyak- kan kadang2 ada pekerja yg tolong kita isikan minyak dlm mulut tangki kete kite kan? dan ada jugak yg tolong bt service lain mcm lap kan cermin kete,anginkan tayar kete kan? ada ucap terima kasih tak kt dorang? tak kirala bangla ke indon ke yg penting mereka dah membantu kita dan menjalankan tugas dgn baik...tp kadang2 kita lupa nk ucapkannya kn?

3) Penjual tepi jalan- contoh utama penjual pisang goreng dan seangkatan dgn nya...dah amik mkanan n bayar duit trus blah cmtu je kan...yerla dah dpt goreng pisang panas la katekan..

tu antara contoh terdekat..mungkin ade byk lgi kot kan...bukannya apa kadang2 ucapan 'terima kasih' sahaja boleh mampu untuk menceriakan hati seseorang...mnela kite tau kan kan?
so senang je 'orang berbudi kita berbahasa' tak kira mcamana gaya dan rupa org tu yg penting mereka dah berikan 'sesuatu' yg telah memudahkan idup dan keje kita...

~TERIMA KASIH~ 

Image Detail


Monday, 24 October 2011

24 Tahun...steadyyyy...!

leya | 11:50 |
Salam Monday blues sume..ape yg steady lak pagi2 nie ye? hehe
Semalam yakni 23Oktober adalah hari lahirku yg ke 24..tua ke? tak kan ok g ek...firstly syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi kerana aku masih bernyawa dan dikurniakan kesihatan yg baik sepanjang usia ni..terima kasih kepada mak dan abahku krana mereka aku lahir ke dunia ni cewahhh haha...tak yah la ek nak ayat poyo bagai..anyway thanks a lot diucapkan pada mak,abah dan kakak2 tercinta sbb masak2 n beli kek comel utk anak n adik yg comel lagi bergaya nie..tak lupa gk pada kawan2,kawan2 FB dan teristimewa en.boyfie sayer hihik segannn..(blushing) yg dah wish utk bufday girl ni semalam..mekaceh ye kamu org..syg korang ketat2..
emm ucapan utk diri sendiri semoga di usia yg makin meningkat dan dewasa ni diharap dapat berfikir dgn matang, menjadi anak,adik,kawan,teman istimewa yg berguna dan disayangi sepanjang masa, dikurniakan akal yg cerdas serta sihat tubuh badan dan yg penting gembira dan bahagia di samping insan2 tersayang di dunia dan di akhirat together with Allah's bless..Amin...^^

Jom tgk kek ni...




simple but tasty..moist cake..sedap wooo

syg btol nak abeskan...nyam nyammm


ok tu je la..babai ^^

Thursday, 20 October 2011

'Tak perasan ada budak kene langgar'??

leya | 11:49 |

Baru2 ni seperti yg sedia maklum kita dikejutkan dengan kejadian menyayat hati di China, seorang budak perempuan 2tahun dilanggar dan digilis 2buah kenderaan namun tiada siapa yg membantu dia yg sedang kesakitan itu (skema la pulok ekk...)..tapi pagi tadi dgr berita kt radio smbil bersiap ke tmpat keje ckp yg budak tu dah pun meninggal dunia semlm...aduhai nasib dia menemui ajal dalam keadaan sebegitu...dunia mesti mengecam '18 orang' yg lalu lalang yg dikatakan hanya melihat dan membiarkan budak tu kesakitan sorg2...pelik sungguh la kan tak kan la langsung takde rase belas kesian ke simpati ke ape ke kan yela budak umur 2tahun tu...

Most of them ckp yg dorang TAK NAMPAK ada budak sedang terbaring kesakitan dilanggar van kt tgh jalan tu..what the frog la kan bole ckp tak nampak padahal siap toleh lak kan pastu blah cmtu jek...
pastu ade pmpuan yg bwk budak kecik tu ckp dia nampak bdak tu terbaring kt jalan tapi die blah gk sebab anak die tu menangis sbb takut tgk budak yg kene langgar tu..adoii ni lagila what the fish kan..kalau la anak kau tu plak yg ada kt tmpat budak kene langgar tu dan ada lak pmpuan yg biarkan serupa mcm kau buat tu apa perasaan kau? ke takde perasaan sebab lom kene lgi kan? pelik bin ajaib btol la..dlm 18 18 org tu tak kan la takde sorg pun mahluk yg bergelar manusia yg cukup akal dan fikiran yg terdetik atau tersentuh hati nak tolong selamatkan budak kecik yg tak tau ape2 tu?? tetiba rase mnyirap lak darah ni bila dorang ckp dorang tak nampak?? yg parent budak tu pon 1 hal la nape dibiarkan budak kecik tu jalan berkeliaran kt tmpt sempit n kete lalu lalang tu?

Dunia oh dunia...mcm2 btol la perangai manusia zaman skrang nie yg tak bole diterima akal...apa pun RIP utk budak malang tu..Yue Yue namenye...^^


Friday, 14 October 2011

Pantun Aurat Wanita

leya | 14:51 |
Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak ‘garis’
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah



gambar sekadar hiasan...(comel tak?)



Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu ‘mendung’
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ye nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

Thursday, 13 October 2011

Realiti sebenar apabila beritahu rahsia pada kawan

leya | 10:54 |


p/s ~ jangan bagitau lain orang tau ni rahsia kite BERDUA je...^^


Tuesday, 11 October 2011

~ what goes around comes around...

leya | 16:24 |
Ape yg goes around comes around nye? tu pepatah omputih, dlm erti kata yg lain 'karma'..penah dengar kan hukum karma? tapi bukan lagu wings tu ye...melalui pemahaman mata kasar maksudnya lebih kurang apa yg penah kite buat pada orang lain akan jadi pada kite juga suatu hari nanti...btol ke? lebih kurang la ek..
tapi apa kisahnya?



Dah jatuh ditimpa tangga nasib si Mamat Sepah ni. Bukan sahaja dibuang ahli kumpulan Sepah yang lain kerana tidak berdisiplin, malah teman wanitanya Fida juga mengesahkan kini dia sudah memutuskan hubungan dengannya.
Namun difahamkan bahawa Mamat kurang berpuas hati dengan cara Fida mengatasi masalah hubungan mereka ini dan membuat keputusan tergesa-gesa memutuskan hubungan tersebut.

Bukanla nak kate ape kan tapi mmg kisah dorang tengah hangat skang ni kan..so secara tak langsung hal peribadi semua habis dibongkar...artis la katekan..kadang2 kalo tersalah mulut boleh memporak peranda kan sesuatu hal atau perhubungan...senang ckp kerana mulut badan binasa la kan...korang pon tau kan kisah si Mamat dgn ex die kan sebelum bercinta dgn Fida nie so xpayahla nak explain pnjang lebar...dan sebab Fida nak putuskan hubungan dengan Mamat ni pun mesti korang dah lebih arif dan tahu...Wallahualam ^^

p/s ~ Takziah kpd keluarga Allahyarham Dato'Ahmad Jais diatas pemergian beliau pagi tadi...penyanyi 50an-60an fevret mak tu huhu...semoga roh dicucuri rahmat..Al-Fatihah

yes...!!! i made it...!

leya | 10:58 |
Salam Selasa semua..
Tajuk jek dah over excited ek? pasal apa? hehehe
saje nak sharing2...sharing is caring kan..
Ari sabtu aritu yakni 08102011 befday akak aku no.2..kebetulan lak ari minggu kan so terdetik la di hati ni nak buat cupcake ke muffin ke or yg seangkatan dengannya...resipi memang aku dah amik awal2 dulu tapi blom berkesempatan membuatnya...resipi dan cara membuat memang teramat senang tinggal kerajinan dan keazaman juga ketekunan kite jek nak buat kan?

So aku decide nk buat cupcake cokolat..terconggeng conggeng trbalik balik aku kt dapur mmbuat benda alah ni (tipu jek)...oleh kerana 1st trying so aku buat separuh je la takut xjadi or xsdap ke kan..
setelah bertungkus lumus maka inilah hasilnya....





hmmm..shedapp wa cakap sama luuu...tp nampak cm muffin jek

ni baby muffin...sbb sikit nau nak letak kt cup yg besa tu hihi...

ade chip cokolat di dalam...hmm yummyyy


Ade 6 ketul je berjaya dihasilkan dlm kursus percubaan ni...hahahah..saje je entry gedik angkat bakul di pagi hari nie hehe..yerla bnda hasil kerja/air tangan sendiri dan berjaya tentu rasa puas lagi gembira bukan?
sonang yo buat muffin ni ekau cubo la yo...yg pasti jgn putus asa...caiyokk! ^^


Wednesday, 5 October 2011

Amanah Saham Aurat Wanita

leya | 11:27 |


                                                                                                                                                                 

Tuesday, 4 October 2011

kerja ikhlas, customer riang, pulangan lumayan

leya | 11:27 |
Masuk jek kedai dah ada mata yg memerhati. Lepas tu salah sorg akan ikut customer kemana jua dia pergi. Ikut jela bontot customer mane pegi sampai naik rimas dibuatnya, tak kasi can langsung nak tengok2, usha2 barang sebab ade orang memerhati.

Bukanla aku nak menghentam promoter2 kedai semua tapi adala caranya yg sesuai utk melayan customer yg berkunjung kan. Asal aku belek2 barang je terus tanya 'Nak size ape?'. okla fine itu memang part of scop keje dorang tapi berpada2 jugak sampai aku naik rimas asik diperhatikan seolah2 berada dalam tahanan. Last2 aku naik fedup aku blah jek terus dr kedai tu. Juz tengok or pantau dari jauh pun dah ok kan then kalo aku or customer lain nak apa2 for sure akan panggil dorang gak so not to worry about that. Vice versa plak by the time aku memerlukan service dorang takde la plak kelibat batang hidung dorang sampai melilau mata dok mencari promoter yg duty.

Lepas dah bgtau size or barang apa yg aku nak, dorang juz belek2 dan directly cakap 'oh dah abesla kak, mane yg ada kt sini je la".. then aku yg tak puas hati pegi la cari sendiri kt belah sana plak...huh ade je saiz yg aku nak banyak lak tu...dia bt keje tak ikhlas ke ape? so ape sebenarnya tujuan dorang dok follow mane customer pegi? takut barang kene curik? ok maybe itu slh satu sebabnya tapi bukan ikut bontot customer please...naik rimas ok...usha dari jauh je sudahla asalkan bole nampak clear apa yg customer tgh buat or cari..

aku bukanla nak condemn promoter2 kt mana2 kedai, juz the way dorang service + intertain customer je yg isunya.. there's nothing wrong dengan scop keje masing2 or jawatan, juz cara or the way you perform and present your work, thats it..mcm aritu aku nak beli basikal kt kedai tikar aka kedai serbaneka yg biasa je, then ada pekerja dia punya layanan mmg tip top i mean the way dia promote + present kan brg yg customer nak,sampaikan aku n akak aku jd cam segan2 sebab budak tu terlebih pandai bab2 menjawab pertanyaan customer. The best part is budak tu boleh cakap cina ye very the fluent gitu sbb owner kedai tu cina so sgtla senang bila berkomunikasi sesama dorang. Kan dah 1 kelebihan tu walaupun appearance budak tu memang mcm indon mcm budak xabes skolah (maaf sekadar berkongsi bukan mengutuk) tapi disebaliknya he such a smart boy n worker..memang cekap dia buat keje sampai rase sronok jek jadi customer dia kejap.

p/s~ again there's nothing wrong dgn type of keje yg kte buat asalkan selesa + halal kan tapi the way kte present kan keje kite tu dgn org or customer...cobbler tepi ceruk tu pun bole jadi kesukaan sebab dia sgt peramah + harga berpatutan, so xheran hari2 memang byk kasut dia dapat utk repair..bless them all...:)

Monday, 3 October 2011

~ 10 tahun tak pakai handphone demi isteri tercinta...

leya | 13:59 |
Salam Monday Blues sume...

Tertarik ngn kisah Datuk Yusoff Haslam ni yg katenye hampir 10 tahun tidak menggunakan handphone kerana tidak mahu diganggu selepas waktu kerja...so kalau sesiapa nak cari dia kenela call pakai phone office atau phone umah...

Tapi baru-baru ni atas nasihat isterinya yg tercinta, dia pun pakaila handphone supaya memudahkan segala urusan...lgipun dia kan org seni, pengarah + penerbit femes lak tu of cos la ramai org nak cari kan...isteri dah belikan handphone blackberry tapi dia nak pakai yg 'cap ayam' je, nombor besar2 katenye...ingatkan produser cm dia ni handphone 3,4 bijik dlm tangan rupenya xde langsung...hihihihik

~Datuk Yussof dan isteri tercinta

Ada gak kisah disebalik kenapa die tak pakai handphone dekat 10thn ni..katenye dulu dia pernah diganggu dgn pelakon wanita popular...asyik mngirim sms + calling2 dia sampaikan pernah berselisih faham dgn isteri nya...dan membuat keputusan untuk tidak menggunakan handphone demi kesetian dan kecintaan terhadap isteri..wahh loving couple walaupun dh usia emas i loikee...

p/s~ korang bole ke idup tanpa handphone ngeee :)