Followers

Monday, 8 August 2011

Raya & Shopping

leya | 13:09 |


salam..hai semua..kejap  je dah 8 hari kite berpuasa kan kan kan? lagi 22 hari lagi kite nak sambut raya heeee =)

asal nak raya je shopping, asal shopping je nak raya..selagi blom tiba nye hari raya shopping, shopping dan shopping...baru day 1 dah pasang lagu raya kt sekitar mall2 yg menjual persiapan raya...dari atas kepala sampai ke hujung kaki, serba serbi dijual...dari situ kite dapat lihat berduyun duyun umat manusia berlumba lumba nak cari baju2 kurung, baju melayu, tudung, slendang, songkok, capal, samping, tak lupa juga butang baju melayu baru nampak smart tidak karang akan nampak semak je di pagi raya nanti...

macam2 jenis dan ragam manusia dapat dilihat sepanjang proses beli belah berlaku..umat manusia dari sekecil2 bayi sampaila ke atuk nenek ligat mencari pakaian yg sesuai utk dipakai nanti...dari ruang legar mall yg selama ini kosong kini penuh dibuka dgn bazar2 baju kurung dan baju2 yg lain..cuba saksikan..



yg mane satu baju yg mane satu org pon aku x pasti...

kalau nak cari mak atau anak yg hilang sila tinjau dari tngkat atas pasti jumpa...




kalau aku tetibe sawan nak g interview sorg mahluk yg tengah syok membeli belah ni jawapan common n klise la slalu : "yerla raya setahun sekali je kan..nak gak merase pkai baju baru..." eleh tak raya pon dok beli baju baru gak kan? jangan nak tipu...
tapi tu la mungkin suasana nye yg berbeza...bershopping pada hari biasa dan bershopping pada hari menjelangnya hari raya...jangan ade yg dok usha baju smpai tak perasan dh waktu berbuka sudah la ye...
kronik namenye tu tak pon sawan shopping...

paling tak suke bile tetibe ade announcement "sesiapa yg ada kehilangan anak, seorg lelaki berkaki ayam bersluar yengki dan berjambul di depan sila mengaku..jika tidak kami akan jual.."
menangis meraung la budak tu dok cari mak ayah die yg hilang...tapi mak ayah die cari die tak? hehe...
okla kalo nak shopping tu berpada2 la ye..jangan boros sgt..kuih raya jgn lupe usha skali k...


p/s ~ tak sabau nak pasang lampu lip lap lip lap mengerlip....pom pom kebaboomm..! kalo umur cm aku nak main bunga api bole tak? bole punyeeeee...^^


2 comments:

Cahaya Fajar said...

i like shopping~~nk2 shopping baju raya,leh paw duit ayh(cnth ank yg tak baik)^^

leya said...

hahaha..best tu mmg best tp kalo crowded sgt rimas gk kn..:)