Followers

Friday, 28 October 2011

~Terima Kasih...~

leya | 14:10 |

Edisi : Orang Berbudi Kita Berbahasa....

Image Detail

Terima kasih...sama-sama...Thank You...U're welcome,most welcome...mekaceh..maceh...xie xie ...
hehe ok dalam 1 hari brapa byk kali agaknya kita ucapkan perkataan ni semua? ke tak ucap langsung? tak terucap? lupa nak ucap? depends on situation la kan tak kan tetiba lak nak wish terima kasih kt org tanpa sebab kn....kadang-kadang kita lupa dan terlepas pandang akan ucapan 'terima kasih' tu yg tanpa kita sedar boleh membuatkan si penerima ucapan tu merasa dihargai dan dihormati walau dalam keadaan mcmana sekali pun...ada setengah2 orang plak jenis memilih bulu utk mengeluarkan ucapan 'terima kasih' tu...terfikir gak dlm kpala otak pasal apa yg susah nak ucapkan terima kasih tu bukannya susah pun..bukan kena bayar pun kan..
Antara tempat yg kita jarang atau terlepas pandang utk mengucapkan terima kasih..:

1) Tol gate person- dalam 1 hari agak2 bape byk kali dorang dok hulur tangan nak bg tiket, nak amik duit tol n pulangkan balance duit? beratus n beribu kali gak la kan? dan bape byk kali la agaknya dorng menerima ucapan terima kasih dari pengunjung2 tol tu?

2) Pam minyak- kan kadang2 ada pekerja yg tolong kita isikan minyak dlm mulut tangki kete kite kan? dan ada jugak yg tolong bt service lain mcm lap kan cermin kete,anginkan tayar kete kan? ada ucap terima kasih tak kt dorang? tak kirala bangla ke indon ke yg penting mereka dah membantu kita dan menjalankan tugas dgn baik...tp kadang2 kita lupa nk ucapkannya kn?

3) Penjual tepi jalan- contoh utama penjual pisang goreng dan seangkatan dgn nya...dah amik mkanan n bayar duit trus blah cmtu je kan...yerla dah dpt goreng pisang panas la katekan..

tu antara contoh terdekat..mungkin ade byk lgi kot kan...bukannya apa kadang2 ucapan 'terima kasih' sahaja boleh mampu untuk menceriakan hati seseorang...mnela kite tau kan kan?
so senang je 'orang berbudi kita berbahasa' tak kira mcamana gaya dan rupa org tu yg penting mereka dah berikan 'sesuatu' yg telah memudahkan idup dan keje kita...

~TERIMA KASIH~ 

Image Detail


No comments: