Followers

Wednesday, 2 January 2013

DRAMA MELAYU

leya | 00:01 |
Salam n Selamat Tahun Baru 2013 kepada semua rakyat jelata..hahaha
Baru sekarang la aku nak mengupdate blog aku yg kesian ni huhu...
So soalan klise apa azam tahun baru kamu orang? Harap2 azam tahun lepas sudah tertunai la ye..

Entry pertama di tahun baru ni nak mengupas mengenai drama tempatan yg ke udara di kaca tv ni. Jika diperhatikan kesemua penceritaan dalam semua drama lebih kurang nak sama je cuma jalan cerita je yg berbeza konon2 nak kaburkan mata penonton. 
Starting je mesti perjumpaan yg kebetulan, gaduh2 kcik ala2 gedik lepas tu lama2 mula la terbit perasaan suka aka cinta. Macam contoh drama baru kt tv3 pkul 9 tadi kan...aku memang dah agak mesti laki tu akan TERambik gambar pmpuan yg tetiba dok lalu or posing kt tempat yg sama. Lepas tu gaduh2 manja konon padahal dalam hati dah memang terus suka sebab ada orang amik gambar dia. kan kan? Lagi2 yg ensem mcm Shaz Jazle tu...

Di scene yg lain plak si mak2 asik dok sibuk nak menjodohkan anak masing2...cakap tak sabar nak berbesan la itula inila...tapi pada hakikatnya anak masing2 tak kenal ataupun tak suka antara satu sama lain dan hanya menurut kata orang tua mereka demi menjaga hati dan maruah keluarga.

Dari situ mulalah macam2 konflik or halangan dari berbagai pihak demi nak menegakkan hak masing2...
Satu lagi drama melayu ni suka nak buat penggambaran kt luar negara kan? apa kt Malaysia ni tak ada tempat2 yg menarik lagi ke untuk diterokai?

Okla setakat tu je untuk kali ni...Selamat memulakan kerja di tahun baru ye...

4 comments:

cik kaki ketawe said...

drama takkan pernah habis...hahaha...btw ramai yang suka mcm tuh..ia cuma satu karya walaupun agak clishe..mungkin mereka patut tukar idea baru,...tapi sure ramai yang tonton sebab ada shah and adi putra...kalau aoran ada..confirm lagi meletop walaupun cerita tuh biasa2 je

leya said...

tau xpe..mmg selera org melayu mcm tu kn...nk tarik pnonton tgk dia pkai la hero heroin macho n cntik2..

Ash Give said...

Drama melayu ni selalunya digarap mngikut situasi dan budaya dlm ngra kita..sbb tu cerita lebh kurang sama je semua..tp still masih ramai yg suka.. Cuma aku je tak follow sbb rumah tak de tv hikhik..

leya said...

ade btolnye hgk tu tp xkn asik nk amik scene yg sama je garab la lain skit..kalo ko ade tv pun lom tntu ko follow cite2 cmtu kn..;)