Followers

Saturday, 12 May 2012

Tepung 1 Malaysia

leya | 01:39 |
Salam Tengah Malam dan Salam 1 Malaysia semua..hehe

Lamenye tak mengarang dan melalut kt blog usang ni...kesian btol..nk hampir sebulan gak la blog ni terperam tanpa entry baru...
Baikla tengah2 malam buta ni nak mengomel pasal tepung...kenapa tepung? tepung apa? Mari aku ceritakan.....

Tepung 1 Malaysia...memangla murah lagi berbaloi..affordable kate omputih..sebut apa saja yg ada 1 Malaysia mesti murah lagi menjimatkan bukan? Macam biasalah pasti ada kebaikan dan juga keburukan apabila sesuatu barang yg sama dijual dengan harga yg berlainan..Mungkin berbeza dari segi kualiti atau cara pembuatan dan penghasilan...Tapi pengalaman yg aku sendiri alami ialah dengan TEPUNG 1 Malaysia...Perbezazan harga dengan tepung cap sauh mungkin dalam RM 0.40-RM 0.50 cmtu kot aku pun tak pasti sebab bukan aku yg beli ngeeee...

Alkisahnya one day aku yg rajin ni nak buat kuih..kuih puteri ayu (kelasss..)...so pakaila tepung 1 malaysia ni kan, gedebak gedebuk lepas masak kt kukus tu kuih aku tak menjadi a.k.a tak naik...mula-mula memang aku salahkan diri sendiri dan resipi tu sebab tak jadi kan..redha je la..lepas tu hari lain cuba try test lagi buat kuih yg sama (tak nak mengalah ni) tapi pakai resipi lain plak sebab kononnya salah resipi tu atau salah org yg bagi resipi tu..tapi at last sama jugak memang tak naik kuih aku..jadi macam berat kuih tu..korang tau kan kuih puteri ayu yg mana satu? die macam ala2 aku ehh alaa macam apam gak la, ringan + lembut...
Kali ketiga aku try still tak jadi gak..kali ni aku salahkan pengukus tu plak..haihh
Hari lain aku try buat muffin coklat..muffin aku tak naik malah jadi keras bila dah sejuk..berkecamuk kepala otak aku dok pikirkan masalah yg membelenggu jiwa ni..sampai rase nak bunuh diri (tipu je).

Last2 akak aku cakap puncanya pada tepung 1 malaysia ni sebab kuih-muih dan muffin yg kami orang buat sebelum ni menjadi (betul tak tipu)..aku pun terasa kebenarannya disitu..jadi untuk membuktikan kesahihan hal tersebut, kami cuba try test buat lagi sekali kuih puteri ayu ni pakai tepung cap sauh (ape2 jela selain 1 malaysia tuh)...dan maka hasilnya menjadi! kuih naik dengan kembangnya, begitu juga dengan muffin aku...alhamdulillah (muka berseri-seri)...


ni la kuih puteri ayu yg di war2 kan tadi...

Bukanlah nak mengutuk barang 1 malaysia ni tak bagus..mungkin ada certain part yg tak sesuai utk dibuat...still tepung tu boleh dibuat cekodok ke lempeng ke goreng pisang ke kan...
Okla dah puas mengomel panjang lebar, lepas geram lame tak menaip entry baru kate kan..
Marilah tido..Selamat Malam semua..Wassalam^^

3 comments:

nazirah said...

hohO yekew. kre menjadik la experiment ni .. hee.. patotlah murah bape sen dari tepung biasa kan ;)

ABU said...

Hahahaha kelakr entry ni.. Punyala nak cari bukti hahaha tahniah finally tahu gak, kue tak jadi disebabkan tepung 1mesia tu.. Apa sngt la beza 50sen tu kalo nak dibandinkan dgn yg tak menjadi.. Baik beli tepung yg berkualiti ye dak..:)

leya said...

nazirah: alhmdulillah mnjadi berkat kesabaran yg mnggunung hehe

ABU: tau xpe bole gile dibuatnya tepung punya pasal ;)