Followers

Wednesday, 11 January 2012

Sinetron Indonesia yg typical

leya | 13:09 |

Mesti ramai kan yg suke tengok sinetron indon yg melambak2 kt tv tu...kt tv3 tiap2 petang, pastu kat astro plak pagi petang siang malam confirm mesti ade cite indon sampai xtau hari dan waktu sebenar sinetron ni ke udara (yerla astro kan suke ulang cite banyak kali kn). Yg paling stress bila astro bt tayangan marathon cite sinetron ni dri pagi sampaila ke petang...muak + jelak plak tgk, rase mcm bkn dok kt msia je..dolu2 time skolah dulu sukela jgak nengok sbb bese la aktor2 die yg ensem lagi menjambukan tu..tp skrang bila dah meningkat dewasa dan bole berfikiran rasional (cewahhh..) terasa mcm bongok je kalo tgk cite sinetron indon ni..setelah dikaji, kebanyakan (rase mcm semua je) jln cite atau babak2 dlm sinetron indon ni lebih kurang sama je..jom kite list kan:

1) biasanya cerita tentang kisah cinta yg tidak direstui oleh orang tua kerana perbezaan darjat & pangkat serta gaya sosial.

2) watak utama prempuan (heroin) biasanya miskin, baik tapi sering teraniaya.

3) watak antagonis prempuan plak slalu lebih cantik dr watak utama dan tersangatlah jahatnya sampai tak tercapai dek akal kejahatan dorang tu.

4) watak lelaki selalunya kaya raya dan hensem

5) jalan cerita yg meleret-leret, dendam yg tak berkesudahan la kirenya

6) selalunya pasal harta ataupun tertukar anak waktu kecik dulu

7) make-up melebih-lebih, time babak nk solat pun masih pakai gincu merah dan bulu mata palsu..wtf

8) interframe yg terlalu lama..bayangkan bila scene terkejut pastu watak yg terlibat dlm 10 orang, camera akan fokus kan wajah mimik terkejut setiap watak satu persatu...dan bila sampai org yg terakhir, bersambung la pulok..damn

9) mesti ada anti-klimaks..contohnya bila masalah tu mcm dah slesai or abes, akan muncul plak masalah baru yg lebih merumitkan...!

10) banyak gk scene2 yg tak logik...kalo kite fikir2 balik xkan la ada orang yg sanggup biarkan diri teraniaya sampai begitu teruk skali kn...


4 comments:

Cikpuan rara said...

nampak je typo tu eh.hehehe.ghairah tgk aaron cm tu lh jd nya.

Cahaya Fajar said...

setuju!dulu suka lh tgk cite indon,skrg ni dh tak suka.asyik2 jln citer yang sama je.

leya said...

rara: hehe tu bkn typo tu syasyul :)

Cahaya: tau xpe kn..sume streotype jek kn

eszyamin said...

hehehe pernah wat entri cmni taun lepas..

http://eszylife.blogspot.com/2011/04/sinetron-oh-sinetron.html

memang muak cite endon ni..menyampah pon hado..