Followers

Friday, 9 September 2011

~ Top up pun nak kene tax gak ke ??

leya | 10:45 |
Salam Jumaat semua ....

Dengar cite skang nie semua perkhidmatan pra-bayar (prepaid) akan dikenekan charge 6% mulai minggu depan tak silap aku ... haihhh sangatlah membebankan pengguna, kalo beli top up rm10 dah lak kene tmbah lagi 60sen tak ke leceh tuh nak kene sediakan syiling lak ... kalo yg nak top up rm50 lak tak pasal2 kene tmbah lak lagi rm3 ... fuhhhh rm3 leh beli burger sebijik knyang la gak .... dah macam makan kt Fast Food lak ek nak kene tax bagai ...


Celcom Airtime Recharge Card (Malaysia) - RM30


Maxis (Malaysia) Reload Coupons - RM60


DiGi Super Reload RM 15

Apakah releven nya menaikkan atau mengenakan charge keatas Prepaid tersebut? siapakah pihak yg bertanggungjawab dalam hal2 cmnie ek? Kerajaan ke NGO ke? Swasta ke?

Adakah kadar cas keatas SMS dan panggilan akan dikurangkan?

Kepada yg kerap menopap tu geleng kpale la dorg dengar berita ni ... duit charge tu bole la gak buat bayar parking ticket ke kan pada yg bekerja dan pada yg tgh belajar bole la gak kumpul utk buat duit masuk washing machine ke, beli air gedegang ke (air tin tu), bayar assignment ke ...

haihhhh... duit ohhh duit ...

8 comments:

----- ----- said...

beli bnyk2..lps tu simpan......

leya said...

bgus gk idea tu..ade gk trpkir tp kalo tgh2 or ujung2 bln tu kering gk la nk bli skali byk kn hihik ;)

SimplySeoul said...

Sorry, lama xjenguk blog Leya...Hmm actually dengar benda yg sama. Kerajaan kita memang pandai cari duit betul.

leya said...

SimplySeoul: hehe xpe it's ok.. haa tu la kn skit demi skit semua nak naik harga dh...

GreenJade said...

semer benda nk di tax..nk tukor post-paid pon dah siang2 ada surcharge nye dlm bill.

leya said...

emm tau xpe...dhla semua bnda pn naik harga, skang ngn prepaid2 skali nk dikenakan tax plak..dunia2

Akmal [B] said...

BBM sajer lah!!!

leya said...

eh2 ingt sume org pkai BB ke??