Followers

Wednesday, 7 September 2011

~ messy but tasty ~

leya | 16:24 |
Salam 9 Syawal semua! kejap btol dh seminggu lebih kte berhari raya ye...
Hari ni 1st day aku masuk keje balik setelah bercuti panjang (jangan jeles..) teramatlah malasnye haihh nak bekerja... tapi ape bole buat demi sepinggan nasik.... sampai jek opis melambak2 keje menanti kt atas table... sabo aje le...

Okla bukan nk cite pasal keje tapi nak cite psal time xde keje... semalam le aku cuba try test buat apam polkadot xbape dot tu.. almaklum bahan sume dah ade tnggal kerajinan dan kesungguhan je lagi... bkk tv ade org buat,bkk magazine pn ade org buat siap bg resipi,bkk blog pn melambak2 dorg dok post pmbuatan benda alah nie.. so tibalah giliran aku lak nak mencuba mmbuatnye pun...
abes dapur mak aku tunggang langgang mcm kapal pecah dikerjakan oleh anaknya ini... maka janganla singgah ke dapur tatkala aku sedang bertungkus lumus membuat benda2 alah yg seangkatan dengannya, juling mata kamu org nanti...

Baiklah mari menyaksikan hasil atau rupanya benda alah yg di war war kan tadi... taraaaaaa........





~ Apam Polka dot comot ~

dah macam berbintat jek aku nengok... saje jek up close kan yg agak cantik skit.. mane yg filling die terkluar2 harus diletakkan di belah bawah ye...
oh ya mesti nak tahu bagaimanakah rasanya bukan?
sehingga menjilat ibu jari kaki wa cakap lu!
rasa seketul, trus berketul2 nak amik lagi... (berdasarkan pengalaman)
memang senang bangat nak buat ia.. lagipun pakai kukus bukannya bakar oven so mmg xde istilah hangus ke ape ke.. jadi marilah beramai2 membuat ia... HIDUP APAM POLKA DOT..!!! erkk

4 comments:

cik fadh said...

resipiii ?

leya said...

alamak resipi ye?
ni utk 20-30 cup pnye...
125g tepung gandum
110g gula halus
75-80ml susu segar/susu cair
1/2sudu teh ovallete
1 1/2 sudu baking powder
1biji telur saiz A (yg bru kuar dr peti ais katenye)
bahan pewarna
sdikit esen vanilla..
filling ske ati nk pkai bluberry ke strawbery ke blackberry ke..

ekau putar je sume bnda alah tu pkai mixer klajuan sderhana then kukus dlm 10-15minit

xpaham tnyela lagi ye :)

rara pinkmafia said...

leya,mesti titik2 tu leya tak bancunh kan,amik pewarna je.mcm rara buat mula2 dulu.bintik2 tu kena bancuh jugak.

leya said...

rara! yeke bru tau nih...mule2 mmg konpius sket mse nk mnghasilkan polkadot tu..so kne bancuh la ye pewarna tu..baiklah! tengkiu :)