Followers

Wednesday, 8 June 2011

~ Basuh Tangan ~

leya | 13:37 |
korg basuh tgn x sblm mkn? kalo bsuh pn msti juz ngn air aje kn2? tu kalo mkn nsi tp kalo mkn mcm roti ke pisang grg ke kopok lekor ke kuih muih ke korg bsuh x? tau dh mesti TAK kn?
ni la msalahnye ngn rkyat msia nie mostly amik mudah je bab2 bsuh tgn nie...asal dh bsh ngn air je kire dh cukup la tu....

aku trpkir nk bt entry psl bsuh tgn ni sbb my colleague juz now die bru blk meeting ngn client die...trus je die ke pantry  then p mkn roti buku grdenia tu ngn cecah smbal or smthng..(perghh sdap tuuu). taula lapa tp amik mse semnit dua jap p bsuh tgn pn xleh ke?

aku bknla nk ngutuk atau nk rse cm bgus ke ape tp juz nk mngingat je...sblm msuk pntu opis die kne bkk dlu pntu gate besi kt bwh tu yg sah2 la brkarat n brhabuk (wlau xnmpk ngn mata kasar).
so i'm sure sblm tu time die kuar jmpe client die msti dh mcm2 die pgg kn (e;g : tkn button lif, pgg handle tngga, salam ngn org, etc...).

kalo nk ikutkan bakteria ni ade dimna2 je kn..xnmpk ngn mata kasar...it's better prevent than cure kn2?
dh ade kmudahan air n sabun juz basuh je tu pn susah ke? xsmpai seminit pn..bkn kne byar pn kn...



View Image
erk amoi..lu kasi pnuh itu kendi wa mau bsuh tgn maa...



"MASYARAKAT di negara ini masih ramai yang menganggap amalan membasuh tangan itu tidak penting dalam kehidupan seharian mereka.

"Ia terbukti daripada kajian baru-baru ini yang menunjukkan kebanyakan daripada kita membasuh tangan dengan cepat iaitu sekitar lima saat saja berbanding 20 saat masa yang sebaiknya.

"Selain itu, masih ramai antara kita yang tidak membasuh tangan dengan betul iaitu hanya menggunakan air. Seeloknya, tangan hendaklah dibasuh bersama sabun antibakteria atau sanitizer yang mampu menghalang penyebaran bakteria.

"Perlu diakui masih ramai yang mengambil mudah aspek kebersihan tangan sedangkan realitinya, ia adalah antara cara mudah dan terbaik untuk melindungi diri sendiri serta keluarga,"





~ MARILAH MEMBASUH TANGAN SEKERAP YG BOLEH ~

Go to fullsize image









6 comments:

man said...

ada bakteria baik...ada bakteria jahat.

shafmechy said...

sebab masyarakat kita nak cepat...hehe

ABU said...

marilah kita menjaga kebersihan diri :D

leya said...

man: btol tu tp cte skang psl yg jahat..hehe ;p

leya said...

shaf: tula sume nk express je smpai kbersihan dri diabaikan...

leya said...

abu: marilah kte ye...;p